Proiectul Cafe 21 sau cum se pregătește Timișoara pentru rolul de capitală culturală – VIDEO

244

Proiectului Café 21, face parte din etapa de StartUp a strategiei de implementare a programului cultural TM2021. Primul eveniment din cadrul proiectului Café 21 a avut ca temă de discuție: Comunitățile. Europa comunităților?

Invitați serii au fost Valerij Jurešić, directorul Departamentului pentru Cultură și Sport al județului Primorje-Gorski Kotar din Croația, inițiator al proiectului ”27 de comunități”, dezvoltat pentru Rijeka 2020 – Capitală Culturală Europeană, și Călin Rus, activist comunitar și director al Institutului Intercultural Timișoara. Gazde și moderatori: Simona Neumann – director executiv ATCCE și Chris Torch – director artistic ATCCE pentru etapa de StartUp (2017 – 2018).

„Programul se va desfăşura de-a lungul anului 2017, iar în cadrul acestor întâlniri participanţii îşi vor putea exprima opiniile pe câteva subiecte pe care le vom aborda de-a lungul timpului, opinii pe care şi le vor exprima în mod liber. La fiecare din aceste întâlniri vrem să aducem câţiva invitaţi, un invitat din Timişoara şi unul dintr-o ţară europeană. Este foarte important ca aceste întâlniri să fie moderate, dar participanţii trebuie să se simtă liberi să-şi exprime punctele de vedere. Subiectele acestor întâlniri vor fi diverse”, a spus Simona Neumann, director executiv ATCCE.

Programul discuţiilor a fost structurat pe mai multe părţi. S-a dat startul cu „Comunităţi. Europa Comunităţilor”, urmând ca, în 21 iunie, subiectul de discuţie să fie „Oraşul. Spaţiu public, interes privat”, urmează în 5 septembrie „Cetăţenie. Cum au loc schimbările”, apoi, în 3 octombrie, un subiect mai incitant „Mobilitate.Un oraş de tranzit”, iar în 7 noiembrie „Globalizarea. Schimbări mici la scară mare?”, încheindu-se în 19 decembrie cu „Sustenabilitate. Cu ce costuri?”.

„Subiectul zilei de azi este cel al vecinătăţilor şi comunităţilor. De ce am ales acest subiect? În primul rând că este 9 mai, „Ziua Europei”, şi am vrut să abordăm această zi şi într-un mod informal, să nu discutăm despre instituţii europene, populismul în Europa, despre Brexit, despre alegerile din Franţa, ci să discutăm de comunităţile, vecinătăţile din jurul nostru. În ziua de azi, Europa e formată din ce în ce mai mult din spiritul comunitar, în care prevalează ceea ce vor cetăţenii asupra acestui subiect. Omul, cetăţeanul trebuie să devină mai implicat în viaţa comunităţii, trebuie să existe un dialog între cetăţeni şi aleşii zilei astfel încât tot ceea ce se întâmplă într-o comunitate să aibă loc într-o perspectivă a dezvoltării pe termen lung”, a mai spus Simona Neumann.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.