Ziua Internațională a Mediului va fi sărbătorită printr-un proiect unic în România, la Timișoara. Asociația EcoStuff România, care a realizat în urmă cu doi ani podul din sticle de plastic peste Bega, vrea să celebreze această zi printr-un concurs interactiv intitulat „Make it! Race it! Recycle it!”.
Evenimentul are loc în data de 5 iunie, pe malul Begăi, și reprezintă, de fapt, o competiție de ambarcațiuni construite din materiale reciclabile/recuperate, însoțită de un mini-festival dedicat mediului, cu workshop-uri, demonstrații și idei despre cum să adoptăm un stil de viață prietenos cu mediul.
Competiția sportivă neconvențională „Make it! Race it! Recycle it!” se adresează în special companiilor, organizațiilor și instituțiilor publice. Echipele participante își vor construi câte o ambarcațiune folosind doar materiale reciclabile/recuperate (pentru a realiza cât de utile sunt lucrurile pe care le aruncam de obicei) și vor concura cu ea alături de celelalte echipe înscrise în competiție. Juriul va ține cont de anumite reguli de construcție în acordarea premiilor, astfel încât pe lângă titlul de „cea mai rapidă ambarcațiune” vor fi și premii pentru „cea mai bună folosire a materialelor reciclabile”, „cea mai creativă ambarcațiune” sau „preferata publicului”.
Nu au fost uitați nici privitorii competiției și vizitatorii, pe malul Begăi fiind amenajate mai multe zone de informare cu idei și soluții adoptabile pentru sănătatea orașului și dezvoltarea durabilă a acestuia.
„Prin această acțiune vrem să încurajăm adoptarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător, cu beneficii atât pentru orașul în care locuim, cât și pentru locuitorii acestuia. Fondurile strânse din taxele de participare la Make it! Race it! Recycle it! vor fi folosite pentru dezvoltarea campaniei “Timișul Reciclează”, o campanie de educație ecologică desfășurată la nivelul județului Timiș care cuprinde o componentă online – pagina web cu informații despre despre ce/cum/unde/de ce să reciclăm, o campanie de informare indoor și outdoor, panotaj mic și mare și un program pilot ”Colectează selectiv acasă”, transmite Asociația EcoStuff România.