Proiect controversat! Se înăspresc condiţiile din zona de promenadă. Update – proiectul a fost anulat

223

Autorităţile locale se pregătesc să voteze un proiect de hotărâre care înăspreşte condiţiile de avizare a oricăror activităţi în zona de promenadă a Timișoarei. Astfel, orice persoană fizică sau juridică trebuie să treacă mai mulţi paşi birocratici pentru a activa în acest areal.

Avizul este necesar pentru strângeri de semnături în orice scop, chiar şi umanitar, pentru muzicienii stradali sau orice artist care vrea să se exprime.

„Având în vedere că în această zonă se desfășoară atât activități comerciale, cât și de altă natură, se impune ca fiecare persoană, fizică sau juridică, ce desfășoară o activitate în această zonă să dețină aviz pentru exercitarea respectivei activități. Scopul acestui aviz îl reprezintă asigurarea condițiilor optime de relaxare prin promenadă pentru locuitori și vizitatori, fără ca aceștia să fie perturbați în exercitarea acestui drept de alte persoane fizice și juridice prin activități neadecvate desfășurate și ele în zonă. Avizul pentru desfășurarea activităților în zona de promenadă a municipiului Timișoara va fi eliberat, în baza unei solicitări scrise, de comisiile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara”, scrie în proiect.

Criticile au venit imediat. USR, prin vocea senatorului Nicu Fălcoi, acuză acţiunea autorităţilor şi spune că primarul Nicolae Robu vrea doar să aibă control absolut în oraş pentru a împiedica acţiunile care nu îi convin.

„Prin asta, practic, supuneți unui control din partea comisiilor Primăriei o mare parte din centrul orașului și din străzile limitrofe. Zone pentru care, pentru orice activități ce nu vă sunt pe plac sau care v-ar putea deranja în vreun fel “sensibilitățile”, ar urma să se ceară mai întâi solicitare scrisă de la dumneavoastră (fiindcă, după cum se știe, dumneavoastră sunteți șef peste Primărie și dați ordine și Poliției Locale, nu?!) Între cum procedați dumneavoastră în orașul peste care vă-nchipuiți că sunteți stăpân și cum vrea să procedeze Tăriceanu, îngrădind accesul cetățenilor și-al jurnaliștilor în Parlament, ca să nu-l mai deranjeze atâta cu lucruri incomode, remarc că nu-i o prea mare diferență Ba dimpotrivă, constat chiar că, pentru un primar care se pretinde-a fi liberal, aveți o suprinzătoare aplecare către îngrădirea progresivă – ca să nu zic și neconstituțională! – a unor libertăți cetățenești!”, a scris Nicu Fălcoi pe Facebook.

Iată mai jos lista cu pieţele şi străzile care fac parte din zona de promenadă: – Piața Victoriei, – Piața Libertății, – Piața Unirii, – Piața Sfântul Gheorghe, – Piața Țarcului, – str. Nicolae Paulescu – bd. Mihai Eminescu (tronsonul cuprins între Piața Victoriei și accesul la parcarea de lângă clădirea Bancpost), – str. Mărășești, – str. Alba Iulia, – str. Victor Vlad Delamarina, – str. Coriolan Brediceanu, – str. Eugeniu de Savoya, – str. Gheorghe Lazăr (tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu și Piața Unirii), – str. General Eremia Grigorescu (tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu și Piața Unirii), – str. Sergent Constantin Mușat, – str. Lucian Blaga, – str. Vasile Alecsandri, – str. Enrico Caruso, – str. Janos Bolyai, – str. Dimitrie Cantemir, – str. General Praporgescu – str. 9 Mai, – str. Florimund Mercy, – str. Episcop Augustin Pacha, – str. Francesco Griselini, – str. Petre Țuțea, – str. Palanca, Cod FO 53-01,ver.1 – str. George Coșbuc, – str. Regimentul 5 Vânători, – str. General Traian Doda

UPDATE: Proiectul a fost retras în timpul plenului!

Primarul a retras proiectul care prevede reguli stricte în zona de promenadă. Asta pentru că se ceruse organizarea unei dezbateri publice, cum este şi legal, cerere aprobată de subalternii edilului. Dacă proiectul trecea de plen, atunci legea era grav încălcată pentru că dezbaterea nu a avut niciodată loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.