1.2 C
Timișoara
miercuri 27 noiembrie 2024

Prohodul Domnului, tradiții și obiceiuri din Vinerea Mare

În Vinerea Mare, fiul lui Dumnezeu Isus Hristos a fost răstignit pe cruce și pus în mormânt. Această zi se mai numește Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, fiindcă astăzi creștinii ar trebui să țină post negru.

În această seară, în Bisericile Ortodoxe din toată țara are loc Prohodul Domnului, adică slujba de înmormântare a mântuitorului Isus Hristos.

În mijlocul credincioșilor este adus Sfântul Epitaf, asemănător unui covoraș decorativ, confecționat din pânză sau din in. Are imprimată icoana Prohodului Domnului. În Biserică, Sântul Epitaf ește așezat pe o masă mai înaltă.

În timpul slujbei Phohodului, credincioșii sărută Epitaful, Evanghelia și Crucea și trec pe sub acea masă de trei ori, ritual care semnifică trecerea în mormânt a Mântuitorului.

Ritualul trecerii pe sub masă este tot mai puțin întâlnit, fiind înlocuit cu înconjurarea bisericii de trei ori și trecerea pe sub Epitaf, care este ținut de bărbați cu ajutorul unor stâlpi din lemn, la intrarea în biserică. Credincioșii trec pe sub el.

Pe parcursul Slujbei Prohodului, oamenii retrăiesc ultimele momente ale lui Isus Hristos. După ce a fost judecat pe nedrept noaptea de  Ana și Caiafa, este plimbat de la Pilat la Irod și înapoi.

În ciuda faptului că Pilat l-a găsit nevinovat de insurecție, arhiereii îl condamnă la moarte prin răstignire. Mulțimea furioasă îl scuipă și îi aduce ocări, iar El moare pe cruce. Până la urmă acesta este dat jos, îmbălsămat și pus în mormânt.

Isus a ales răstignirea fiindcă era singurul mod de a muri îmbrățișând lumea. Astfel, crucea a devenit un simbol specific al creștinismului.

O zi cu tradiții

În Vinerea Mare se ține post negru. Nu se mănănâncă urzici pentru că se crede că Isus a fost bătut cu urzici când a fost răstignit. Nu se lucrează, nu se plantează copaci fiindcă se crede că ei se vor usca.

Fiindcă Isus Hristos moare, se crede că acestea sunt zilele în care lumea nu are protecție divină, fiind un timp al haosului și întunericului. Totuși, se spune că cine face vreun rău altuia va primi aceeași pedeapsă înzecit.

În unele zone în Vinerea Mare, casele oamenilor dar și copcii din gospodărie se afumă cu tămâie pentru ca să fie feriți de boli, dăunători sau fulgere. Dacă în Vinerea Mare plouă, anul va fi îmbelșugat.

 

Surse:

Portalul tău de știri online – Stiri Brasov, Stiri Transilvania

https://m.digi24.ro

Foto: Andrei Ilcău (Icoană de Laz, pictor Florin Poenariu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Echipa Bolojan pentru PNL în alegerile parlamentare din 1 decembrie

Partidul Național Liberal are o nouă echipă la vârf. Alături de mine, Ilie Bolojan, se află primarul Clujului, Emil Boc, președintele Consiliului Județean Brașov,...

Istoria nu se va repeta la 35 de ani!

A început delirul media! De ce? Abonamentul marilor trusturi de presă la banii publici se va încheia! Ceea ce se întâmplă zilele acestea, atacul vehement...

Noi proiecte derulate de CCIAT

Citește și :