0.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Programul spectacolelor în luna ianuarie 2018, la Teatrul Maghiar Timişoara

După o micuţă pauză de Revelion, Teatrul Maghiar Timişoara va da drumul spectacolelor începând cu data de 6 ianurie 2018, iar timp de o lună va prezenta 12 spectacole scrise sau regizate de cei mai buni scriitori şi regizori români sau străini.

Trebuie să amintim că multe dintre acestea sunt interzise minorilor şi sunt traduse şi în limba română.

Programul spectacolelor până în 31 ianuarie:

Sâmbâtă și duminică, 6 și 7 ianuarie 2018, de la ora 19:00, la Sala Mare şi miercuri, 24 ianuarie 2018, de la 19:00, va fi prezentat piesa de teatru

RABENTHAL de Jörg Graser, în regia lui Radu Afrim, iar scenografia realizată de Irina Moscu.

„Dragostea este nemiloasă” – spune regizorul și autorul german Jörg Grasser în textul său care nu a fost montat încă pe scenele din România. Negustorul de artă Maximilian Rabenthal își duce proaspăta soție, pe Helena, la petrecerea de nuntă care se ține la subsolul unui restaurant mizerabil, unde se servește doar „pește viu”. Helena este supusă la un șir de umilințe, pentru a-și amuza soțul blazat. O comedie neagră despre decadența burgeză și distracțiile care satisfac cele mai bizare curiozități.

Distribuție: Tokai Andrea, Csata Zsolt, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Vass Richárd, Lukács Szilárd, Mihály Csongor și Molnár Bence.

Interzis spectatorilor sub 14 ani. Durata: 2 ore 20 minute.

Se asigură supratitrare în limba română.

 

Marți și miercuri, 9 și 10 ianuarie 2018, 19:00, Sala Studio

AVALANŞA (LAVINA) de Tuncer Cucenoglu, în regia lui Kedves Emőke

Povestea urmăreşte o familie dintr-un sătuc în Anatolia, care trăieşte sub ameninţarea iminentă a avalanşei. Pentru a se proteja, cu ani în urmă sătenii au căzut de acord ca timp de nouă luni pe an să trăiască în tăcere, fiind interzise petrecerile, folosirea armelor sau naşterile. Însă o tănâră va naşte înainte de termen şi ameninţă să perturbe liniştea din sat. Citită în cheie simbolică, „Avalanşa” poate fi o metaforă a sistemelor totalitare în care populaţia trăieşte dominată de frica de a nu încălca regulile.

Distribuţia: Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Kiss Attila, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Mátrai Lukács Sándor, Simó Emese și Tar Mónika. Durata: o oră 15 minute. Se asigură supratitrare în limba română.

 

Vineri, 12 ianuarie 2018, 19:00, Sala Mare

FORBIDDEN BOOKS, scris şi regizat de Szymon Adamczak

o coproducție a Festivalului TESZT din Timişoara cu Festivalul Temps d’Images din Cluj-Napoca și Institutul Adam Mickiewicz din Varșovia, Polonia.

Creatorii spectacolului sunt născuți între ’89 și ’91 în patru țări diferite (dar europene), trăind acum în trei, cu cel puțin trei identități religioase şi sexuale diferite. Maghiari dar români, maghiari dar trăind în România, polonez dar trăind în Olanda. Sau armean, ceangău, german, evreu și rrom? Creatori de teatru care au privilegiul de a se adresa unui public internațional. Spectacolul este unul devised, realizat de Szymon Adamczak, creator și dramaturg polonez, bazat pe amintirile şi experienţele actorilor în ceea ce priveşte copilăria şi adolescenţa personală. Pentru că Syzmon are o minte all-you-can-eat, vă puteţi aştepta la un amestec de creații teatrale devised, personale, ficționale şi în timp real.

Distribuţia: Bence Molnár, Emese Simó, Timea Udvari. Durata: o oră 20 minute. Se asigură supratitrare în limba română.

 

Duminică, 14 ianuarie 2018, 19:00, Sala Studio

DEȘTEPTREA PRIMĂVERII (A TAVASZ ÉBREDÉSE), de Frank Wedekind, regia Horváth Anna

Relaţia tensionată dintre părinţi şi adolescenţi în ceea ce priveşte curiozitatea sexuală, sentimentele şi senzaţiile noi pe care le simt băieţii în preajma fetelor, homosexualitatea şi consecinţele lipsei de comunicare cauzate de tabuuri şi preconcepţii – toate acestea sunt abordate într-un limbaj teatral modern. Textului i se adaugă monologuri cu caracter autobiografic scrise de actori şi se imprimă o atmosferă mai degajată, deschisă, susţinută de coregrafie şi muzica electrică. Din distribuţie fac parte studenţii Universităţii “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca şi a Universităţii din Târgu Mureş: Abai-Szabó Tamás, Daragus Anna, Matola Norbert şi Wessely Zsófia Anna, precum şi actorii profesionişti Éder Enikő, Gelányi Bence, Kiss Attila, Lőrincz Rita, Lukács Szilárd şi Mihály Csongor.

Interzis spectatorilor sub 12 ani. Se asigură traducere în limba română la cască.

 

Miercuri, 17 ianuarie 2018, 19:00 Sala Mare

DYSPHORIA SHOW – regia și coregrafia Florin Fieroiu

Disforia este termenul pentru o tulburare predominant depresivă, care se poate manifesta prin anxietate, tristețe, iritabilitate. Într-o lume în care depresia pare omniprezentă și ne este indusă ca o stare cotidiană, spectacolul trupei timișorene atrage atenția asupra izolării individului și ne face să ne întrebăm: oare tot ceea ce considerăm că este familiar și normal, este și sănătos sau ține de obișnuință? Spectacolul ne forțează să reflectăm asupra graniței dintre normal și anormal și a spațiului cenușiu care există între ele. Construit ca o instalație teatrală inovativă, spectacolul reduce dialogul la minimum, focusându-se pe mișcare, acustică și imagine. Distribuția: Baczó Tünde, Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnár Bence, Simó Emese, Szilasi Eszter Júlia și Tar Mónika.

Interzis spectatorilor sub 14 ani. Durata: o oră 20 minute.

 

Duminică, 21 ianuarie 2018, 19:00 Sala Studio

Wiener Walzer, de Görgey Gábor, regia Szász Enikő

O comedie neagră ce analizează problema moralităţii şi a sincerităţii faţă de noi înşine, pornind de la cazul unei crime petrecute în trenul numit Wiener Waltzer.

Distribuţie: Kiss Attila, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Bicskei István, Balázs Éva, Molnár Bence, Aszalos Géza, Mátyás Zsolt Imre. Durata: o oră 10 minute. Se asigură traducere în limba română la cască.

 

Vineri, 26 inuarie 2018, 19:00 Sala Studio – GUPPI de Vasili Sigariev, regia Mucsi Zoltán.

Guppi spune povestea impresionantă şi comică a unei femei nefericite, de a cărei existenţă se agaţă un bărbat bun şi altul rău. Femeia însingurată rătăceşte într-un labirint al afecţiunii, iubirii necondiţionate şi umilinţei. Spectacolul este o adaptare după textul lui Vasili Sigariev, scenarist şi regizor contemporan considerat de presa internaţională unul dintre principalele motoare ale noii dramaturgii ruse. Distribuţie: Nagy Dóra, Kiss Attila, Aszalos Géza, Makkai Eszter / Mag Tímea Durata: o oră 40 minute Bilete: 16/8 lei la casierie luni-vineri ora 16-19 şi în week-end înainte de începerea spectacolelor sau prin www.biletmaster.ro Se asigură traducere în limba română la cască.

Luni, 29 ianuarie 2018, 19:00, Sala Studio

MARCHIZA O. (O. MÁRKINÉ) după Heinrich von Kleist, regia Soós Attila. Coproducție cu Trupa Trojka din Budapesta, a doua reprezentație la Timișoara.

Adaptarea scenică urmărește nuvela lui von Kleist, din sec. XIX. Marchiza rămâne însărcinată în urma unui viol și dă anunț în ziar pentru a găsi tatăl copilului. Incidentul bizar este un pretext pentru a discuta despre moralitate în cercurile nobiliare, aparențe și valori adevărate.

Distribuție: Nagy Dóra, Bárnai Péter, Soós Attila

Durata: o oră 20 minute. Se asigură traducere în limba română.

 

Miercuri, 31 ianuarie 2018, 11:00, Sala Studio

SCUFIŢA ROŞIE (PIROSKA), spectacol non-verbal pentru copii, în regia lui Bereczki Csilla

Reimaginată de Bereczki Csilla, „Scufița roșie” este o călătorie prin istoria muzicii, de la Mozart la recompunerea motivelor folclorice și înapoi. Reauzim compoziţiile lui Prokofiev, Stravinsky, Bach, Şostacovici și Ravel, melodii ce devin fondul pe care este proiectată clasica poveste a fetiței, a lupului, a bunicuței și a vânătorului. Finalul poveștii a fost modificat cu o turnură optimistă și pozitivă.

Distribuţia: Lukács Szilárd, Mihály Csongor, Nagy Dóra,Szilasi Eszter Júlia, Vass Richárd. Durata: 55 minute.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat din Belinț a fost prins conducând beat și fără permis

Un bărbat din Belinț a fost prins băut la volan. Bărbatul de 43 de ani a fost prins în urma unui control de rutină.  Acesta...

Un bărbat din Moșnița Veche a fost jefuit

Sâmbătă dimineață, un bărbat din Moșnița Veche s-a trezit fără mai multe echipamente electrice și unelte pentru construcții. Bărbatului i-au fost sparte atât anexa,...

Citește și :