Programul național pentru dezvoltarea rurală mai are bani pentru investiții în agricultură Foto-video

293

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” împreună cu Instituția Prefectului și cu Consiliul Județean Timiș au organizat azi, la sediul din Calea Aradului, o întâlnire a celor ce lucrează pământul cu reprezentanți la vârf ai Ministerului Agriculturii și dezvoltării Rurale.

Ocazia a fost prilejuită de vizita organizată în comuna Biled la două mari investiții agricole. Aici, un investitor a avut ambiția să demonstreze că o unitate dezafectată și abandonată poate deveni una din cele mai mari intreprinderi de creșterea, îngrășarea și comercializarea ovinelor din această parte de țară. Și tot aici, o seră de legume vrea să „invadeze” piața cu tomate proaspete gustoase și la preț decente cu produse românești mult mai bune decât cele din import.

După vizită, a avut loc o ședință de lucru în care principala preocupare a celor prezenți a fost deslușirea amănuntelor legate de finațarea din fonduri europene a investițiilor din agricultura românească.

Rând pe rând profesorul Alin Cosmin Popescu, rectorul USAMVT, din poziția de gazdă, subprefectul Cristian Franțescu au prezentat potențialul economic, dar mai ales agricol al județului Timiș în contextul național.
Secretarul de stat Maricel F. Dima a avut o amplă prezentare a stadiului finanțărilor proiectelor ce pot beneficia de bani comunitari.

Dacă la începutul exercițiului bugetar 2014- 2020 lucrurile au mers ceva mai poticnit acum la final când se face ultimul apel din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală lucrurile stau foarte bine, plasând țara noastră pe primul loc la atragerea acestor fonduri. Evident este vorba despre cele legate de agricultură.

Conferința s-a adresat în egală măsură tinerilor studenți ce astfel află cum vor putea porni o afacere la terminarea studiilor, dar și celor ce se ocupă de agricultura județului din poziția de fermieri.
Secretarul de stat Dima a ținut locul cu succes ministrului Daea ce nu a putut ajunge la Timișoara din motive de ședință de Guvern. Dânsul a explict foarte bine documnetat toate „Oportunitățile de accesare a fondurilor europene pentru autoritățile publice și mediul de afaceri”.

„Este un eveniment organizat de universitatea noastră cu administraţia locală, administraţia centrală şi inclusiv instituţiile care sunt implicate în zona de finanţare, zona de gestionare pentru ceea ce înseamnă problematică agricolă, Direcţia Agricolă, AFIR, APIA şi primăriile prezente. Mă bucur că am beneficiat de prezenţa celor de la Ministerul Agriculturii care au transmis un mesaj celor interesaţi pe zona aceasta, în atragerea de fonduri, şi celor care ulterior vor fi interesaţi să aplice pentru finanţarea proiectelor de interes”, a explicat scopul întâlnirii rectorul Alin Popescu.

„Judeţul Timiş, din punct de vedere al atragerii fondurilor europene la această dată, este unul dintre judeţele cele mai performante. Aici aveţi numărul cel mai mare de GAL-uri (grupuri de acţiune locală)…la nivel judeţean, asta spune ceva, aveţi şi o suprafaţă importană agricolă comparativ cu alte judeţe. Una peste alta important este ca pe pilonul I banii să ajungă la timp şi au ajuns la timp, iar pe pilonul II lucrurile se derulează în condiţii mult mai bune, iar rezultatele sunt peste aşteptări”, a declarat secretarul de stat Maricel Floricel Dima, din cadrul Ministerului Agriculturii și al Dezvoltării Rurale.

„Mă bucur că USAMVBT a reuşit să strângă sub cupola sa tot ceea ce înseamnă Ministerul Agriculturii, Camera de Comerţ Industrie și Agricultură, primari, fermieri, finanţatori în agricultură, iar din partea societăţii civile, cei care am adus aproape 100 de milioane de euro în această zonă, bani europeni, pentru a putea dezvolta acest domeniu. Am avut rugămintea ca domnul ministru să ducă la Bucureşti mesajul că banii Ministerului Agriculturii se duc şi să se regăsesc în bunăstarea populaţiei. Ar trebui ca ministerul să găsească formula în care să sprijine micii producători, să găsească forme de asociere şi de creare a unor brand-uri locale. Sub aceste brand-uri locale, banii care vin de la minister, munca românilor, să se regăsească pe tarabe. Iar marile oraşe să se bucure cu această muncă depusă de fermieri la sat se află acolo unde trebuie”, a declarat Cătălin Tiuch din partea FNGAL.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.