2.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Programul Capitală Culturală merge mai departe. Nici urmă de neînțelegeri, totul este în cea mai mare armonie posibilă – video

Cu ceva vreme în urmă primarul Nicolae Robu se arăta destul de nemulțumit de activitatea desfășurată de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Au fost vizate mai multe aspecte neconforme cu statutul de mare responsabilitate, cel de a conduce destinele culturale europene.

Dar cel mai deranjat se arăta edilul de faptul că, seria de spectacole, a fost deschisă de un spectacol de circ al unei trupe venite din Suedia. Dânsul crede că spectacolul Cirkus Cirkor nu ar fi răspuns unor standarde suficient de înalte și nu ar fi vrut să se asocieze numele orașului cu o astfel de deschidere. Poate nu circul ar fi fost cel mai bun start. De asemenea, la vremea respectivă, primarul a mai acuzat că la Asociația TCCE 2021 s-ar lucra în mod haotic. O altă problemă ar mai fi și pierdere de fonduri prin faptul că au fost refuzați oameni de afaceri și firme ce ar fi vrut să se implice inclusiv financiar. Un alt aspect sesizat de primar ține și de o slabă popularizare a proiectelor ce nu sunt cunoscute de cetățeni pentru a se implica și ei.

Astăzi a venit rândul directorului executiv al Asociației CCE 2021, Simona Neumann, să se adreseze opiniei publice cu un punct de vedere personal dar și în numele grupului.
A fost prezentat un scurt bilanț al activității de până acum și măsurile ce se vor lua în viitorul apropiat. A fost nuanțată discuția avută cu primarul pentru a detensiona situația actuală.

„Am avut o discuție foarte bună, la fel ca toate discuțiile de lucru pe care le am cu domnul primar, săptămâna trecută, în care ne-am clarificat unele neînțelegeri. Domnia sa a avut o întâlnire cu un grup de intelectuali în data de 18 ianuarie. A primit un set de informații și după aceea a făcut un set de declarații pe care le-am lămurit cu domnul primar”, a clarificat Simona Neumann.

 

Referitor la participare trupei suedeze de circ au fost explicate mai multe aspecte. Acesta este un mod modern de a face spectacol. Este un circ contemporan ce îmbină elemente de teatru și de dans, nu este un circ de clovnerii ccare este deja depășit în întreaga lume. Ei au adunat nu mai puțin de 5000 de timișoreni în cele cinci zile. Au avut și workshopuri de arta spectacolului cu actori de teatru locali și cu învățăcei de la școala de circ de la noi din oraș.

simona neumann (4)„Au fost mai multe aspecte. Unul legat de circ, pentru că unor persoane nu le-a plăcut spectacolul de circ sau nici nu au fost, dar au auzit că nu e ceea ce trebuie. Sigur că aici, ca să aduc o explicație argumentată, logică și decentă, trebuie să cunosc și motivele pentru care spectacolul a fost criticat. Deocamdată, am putut să spun doar că această companie de circ este una de renume internațional, că nu a fost prima oară la noi, că are o activitate de peste 25 de ani și că a fost în marile capitale europene, că a avut recenzii foarte bune, că a abordat o tematică foarte sensibilă europeană, tema migrației, că noi ne-am angajat să abordăm tematici europene, că spectacolul nu a fost cu animale, nu am încălcat nicio convenție internațională, nu a fost cu clovni, deci a fost un spectacol de foarte bun gust, care a prelucrat tema migrației, dar și tema limitelor personale, cum ne depășim propriile limite din cauza fricii, ignoranței, neștiinței”, a oferit câteva date directoarea Neumann.

De asemenea directorul executiv a mai lămurit aspecte legate de un audit al celor de la forurile europene ce nu au găsit nimic negativ în acestă etapă a derulării programului ce ne va permite să fim centrul cultural al Europei peste trei ani. Se pare că și Cris Torch, contestat de unele voc, și-a făcut foarte bine treaba de a găsit conexiuni ce ne-ar permite să ne aliniem la ce însemnă fenomenul cultural mondial.

simona neumann (5)„.. am avut o discuție foarte bună cu domnul primar, am convenit ca pe lângă informările pe care le face în mod normal Asociația Timișoara Capitală Culturală să participăm și la sesiuni de informare pe care primăria dorește să le organizeze pe acest subiect sau la întâlniri formale sau informale. Domnul primar ne va fi și gazdă și oaspete pentru că noi lucrăm foarte bine cu Primăria la evenimentul din 13 februarie ( când se va prezenta programul pe anul acesta)”.

Subiectul sensibil a finanțărilor de la entități private a fost de asemenea explicat cam în acest fel: „O altă temă a fost că am fi refuzat oameni de afaceri, este o acuzație destul de sensibilă pentru mine și ca să o tratez serios trebuie să știu cine a fost refuzat, cine a încercat să ajute asociația și nu a fost lăsat, vreau să știu, pentru că nu a existat niciun refuz din partea asociației de sponsorizare sau de intrare în asociație, deci nu știu la ce se referă acest subiect și sigur că sunt deschisă să răspund în momentul în care știu la ce se referă” spune Neumann.

Se pare că ceea ce părea o divergență de opinii a fost de fapt urmarea unor informări insuficiente a celor două părți ce au convenit să colaboreze și mai strâns de acum până la finele anului 2021. Celebrele „pupături din piața Independenții” se vor aplica și la noi pentru a netezi și mai mult mersul sincopat al programului cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :