Expoziția – eveniment se va închide pe 28 mai cu un tur al curatoarei Camille Morando
Cea mai importantă retrospectivă a artistului Victor Brauner organizată în Europa de Est se va închide pe 28 mai, organizatorii anunțând un program special al weekend-ului de închidere.
Organizatorii expoziției eveniment Victor Brauner: Invenții și magie au pregătit un program special pentru ultimul weekend în care expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Astfel, sâmbătă, 27 mai vor fi organizate tururi ghidate gratuite la orele 14:00 si 16:00, iar duminică, 28 mai, începând cu orele 14:00 și 16:00. Ultimul tur ghidat va avea loc duminică de la ora 18:00 și va fi condus chiar de către curatoarea expoziției, Camille Morando.Expoziția va putea fi vizitată între orele 13:00 – 21:00, tururile ghidate fiind gratuite și cu înscriere în prealabil.
În weekend-ul de închidere al retrospectivei, catalogul expoziției “Victor Brauner: Invenții și magie” va putea fi regăsit la standul librăriei La Două Bufnițe, în interiorul Muzeului Național de Artă Timișoara. Catalogul bilingv (română/engleză) reunește texte inedite ale specialiștilor (români, francezi și americani) despre artist și despre lucrările expuse, o biografie analitică și note biografice despre prietenii români ai lui Victor Brauner. Editat de către curatoarea expozitiei, catalogul este publicat grație implicării remarcabile a soților Béatrix și Christian Derveloy și a tipografiei Arta Grafica.
Circa 100 de lucrări (picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente) compun expoziția retrospectivă dedicată artistului suprarealist român, originar din Piatra Neamț. Dintre acestea, 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centre Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecțiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles și ale altor muzee din România sau din colecții private și din străinătate.
Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara, co-organizat de Centrul Pompidou Paris, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Pe lângă partenerii deja menționați, expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” a fost posibilă și datorită unor importante contribuții private, precum cea a partenerului principal al expoziției – Banca Transilvania, dar și prin contribuțiile venite din partea KPMG, Arta Grafica, Regina Maria și cu sprijinul necondiționat al Comité Brauner și Fondation du Judaïsme Français.