0.1 C
Timișoara
luni 18 noiembrie 2024

Program de recuperare pentru pacienții vindecați de coronavirus, la Timișoara FOTO-VIDEO

Program de recuperare pentru pacienții vindecați de coronavirus, la Timișoara

Cristinel Oprea este unul dintre cei care au fost vindecați, la Timișoara, de coronavirus. Bărbatul, de 55 de ani, lucrează că asistent medical pe ambulanta în Arad și înțelege cât de importanta este recuperarea. El crede că de la locul de munca a contactat boala chiar daca și-a luat toate masurile de siguranță. SARS COV 2 a avut la el o evoluție destul de agresiva. Bărbatul a făcut o pneumonie virala cu insuficienta respiratorie severa acuta. Au fost 3 săptămâni de chin, care s-au terminat însă cu bine.

“Bănuiesc că m-am infectat la serviciu, în urma cu doua luni, mai exact în 21.04.2020 a fost debutul bolii care s-a manifestat cu febrilitate de 37 cu 5, stare generala alterata, presiune în piept și disconfort respirator. S-a procedat la internare, pe o perioada de trei săptămâni, în clinica Victor Babeș, Timișoara, secția contagioase, după care, în momentul în care m-am simțit mai bine s-a procedat la externare.

M-am temut, cumva am fost afectat psihic, să spun așa, nimeni nu-și dorește să se îmbolnăvească, este evident.”, a spus Cristinel Oprea, pacient vindecat de coronavirus.

A început programul de recuperare pentru pacienții post COVID. La spitalul Victor Babeș din Timișoara s-au vindecat peste 500 de persoane. La externare medicii i-au informat pe pacienți că este important că ei să se întoarcă la un control de rutina iar apoi să intre într-un program de recuperare respiratorie necesar pentru o recuperare totala. Foarte putini însă au făcut acest lucru până acum.

“Este un program care, daca persista leziunile pulmonare sau leziuni de fibroză pulmonara, vor beneficia de un program de kinetoterapie, practic învață să respire, fac mișcări specifice, că să crească capacitatea de respirat și astfel să respire mai bine. În cazul în care nu beneficieaza de aceste programe, boala evoluează încetul cu încetul și posibil că peste doi, trei ani să ajungă dependenți de oxigen, poate chiar și mai repede și atunci este mult mai greu de făcut ceva. Se întâlnesc la cei care au avut insuficienta respiratorie, care au avut forme mai severe de COVID, care aveau saturații mai scăzute și care, noi, în perioada internării, le-am făcut imagistica, radiografie sau CT și am constatat că exista aceste leziuni pulmonare.”, a spus dr. Virgil Muștă, sef secție Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.

“Programul de reabilitare pulmonara durează, în medie aproximativ 2 săptămâni, el este structurat în doua etape, aproximativ 2 ore pe zi, cu pauza intre, se fac exerciții de expansiune toracica, se face antrenarea musculaturii, atât inspiratorii cât și expiratorii, se fac exerciții pentru antrenarea musculaturii membrelor, în special al cvadricepsului și exerciții de recuperare cardio respiratorii pentru creșterea aderantei la efort a pacientului. PAcienții care ajung la noi în clinica sunt testați, trebuie să avem confirmarea că sunt COVID negativ, programul durează 14 zile, dar în țoață acesta perioada ei sunt învățați cum să-și facă exercițiile, după cele doua săptămâni, programul continua și acasă și pacienții sunt rechemați pentru reevaluare după trei luni.”, a spus dr. Camelia Pescaru, medic specialist pneumolog.

Nu mai puțin de 529 de pacienți internați la Spitalul Victor Babeș din Timișoara s-au vindecat de noul coronavirus.

“Din mass media și din relațiile de zi cu zi, am întâlnit persoane care nu cred în existenta virusului și a bolii. Eu trecând, îi sfătuiesc să o ia foarte în serios, pentru că exista și boala poate fi destul de urata.”, a spus Cristinel Oprea, pacient vindecat de coronavirus.

Medicii încearcă să traga un semnal de alarma în rândul celor care s-au vindecat iar acum sunt acasă. Boala poate să lase urme grave pe plămâni și este foarte important că ei să își verifice starea de sănătate și să respecte programul de recuperare pulmonara. În cazul infectării cu noul coronavirus pot apărea modificări ce pot evolua în boli cronice de plămâni sau de inima. Conform specialiștilor, exista pacienți cu boli cronice care s-au infectat cu COVID 19 și la care, în urma modificărilor din timpul infecției acute, a apărut avansarea fenomenelor bolii cronice. Tocmai pe aceștia medicii vor să le monitorizeze evoluția în timp.

“Eu fac apel la țoață lumea, la cei care au prezentat leziuni pulmonare, fac apel medicilor de familie să le recomande să se întoarcă că să fie monitorizați, sau cei care stiu că au respirat greu în timpul infecției COVID. Cred că peste 100 ar necesita program de recuperare, pentru că au fost cu forme cu insuficienta respiratorie și sigur mai au ceva modificări la nivelul plămânului.”, a spus dr. Virgil Muștă, sef secție Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.

Medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara vor să facă un studiu clinic împreună cu medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare pentru a cunoaște cât mai multe despre aceasta boala și a vedea cum se pot recupera pacienții mai repede.

Sursa: www.televiziunea-medicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„Miuţa din Cartier” etapa finală în Piaţa Libertăţii FOTO-VIDEO

La Timișoara a avut loc prima ediție a evenimentului „Miuța din cartier”, ca parte a proiectului „Timișoara Miuțelor – construirea identității culturale prin sport”,...

FOTO | Accident cu victime la Lugoj. Patru bătrâni, transportați la spital

Un bătrân de 79 de ani din Lugoj care intenționa să meargă spre Autostrada A6 s-a izbit de o mașină condusă de un altul,...

Citește și :