Cei ce se ocupă cu profesia de avocat au un motiv în plus să fie în rând cu celelalte meserii. Până acum o măsura restrictivă le bloca accesul în unele poziții din învățământul superior. Propunerea legislativă inițiată de senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi, adoptată, ieri, cu unanimitate de voturi de Senat a anulat aceste prevedri aberante.
Luni (16 aprilie a.c.) a fost adoptată de plenul Senatului propunerea legislativă în baza căreia exercitarea profesiei de avocat devine compatibilă cu activitățile și funcțiile didactice din învățământul superior de orice profil.
În felul acesta, este eliminată din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat o prevedere cu caracter restrictiv, potrivit căreia profesia de avocat era compatibilă numai cu activitățile și funcțiile didactice din învățământul superior cu profil juridic.
„Forma actuală a Legii nr. 51/1995 prevede compatibilitatea exercitării profesiei de avocat cu activităţile şi funcţiile didactice în învăţământul superior, însă numai în învăţământul juridic superior. Având în vedere că aceste compatibilităţi ale profesiei de avocat sunt prevăzute limitativ de lege, deducem că sunt de strictă interpretare şi fac ca exercitarea concomitentă a unei funcţii didactice în învăţământul superior, afară de cel juridic, să fie incompatibilă.
De asemenea, avem în vedere că, în această privinţă, avocaţii au un regim mai restrictiv în comparaţie cu notarii publici, executorii judecătoreşti, consilierii juridici şi chiar cu magistraţii, deşi avocaţii exercită o profesie liberală, spre deosebire de procurori şi judecători”, este menționat în expunerea de motive cu care și-a argumentat propunerea legislativă senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi, inițiator al proiectului.
Conform modificărilor adoptate, ieri, de Senat (prima Cameră sesizată), profesia de avocat ar urma să devină compatibilă şi cu activităţile în domeniul cercetării ştiinţifice sau al creaţiei intelectuale.