Produse chinezești cumpărate cu 1 euro și vândute cu 500 de euro! Cum au spălat 8 milioane de lei, falși medici din vestul țării

981

Operaţiune de amploare a poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, care, în colaborare cu colegi din Arad, Ilfov, Prahova şi de la Poliţia Capitalei au declanşat, vineri, 28 de percheziţii într-un dosar care priveşte o escrocherie în care sunt implicate 14 persoane şi societăţi comerciale. Prezentându-se drept medici şi asistenţi medicali, persoanele vizate vindeau dispozitive medicale şi eludau plata datoriilor către bugetul de stat prin operaţiunile ilicite. Prejudiciul estimat depăşeşte 8 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat transmis de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar Alina Dinu, din cercetările efectuate până în prezent, gruparea activa, din 2014, în judeţele Bihor, Arad, Ilfov, Prahova şi Bucureşti, şi era formată din 14 persoane. Acestea au înfiinţat 21 de societăţi comerciale, punând la punct un circuit comercial şi financiar bancar fictiv, în domeniul achiziţionării de bunuri din spaţiul intracomunitar precum şi extracomunitar (China), servicii de call center şi servicii de promovare şi vânzare a produselor pe piaţa internă.

În lanţul evazionist au fost folosite, zic poliţiştii, pe paliere diferite, mai multe societăţi comerciale cu un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, care ar fi asigurat intermedierea scriptică între societăţile furnizoare şi agenţii economici reali, pentru a supradimensiona cheltuielile şi pentru a acumula obligaţii fiscale în sarcina societăţilor de sacrificiu.

„Responsabilitatea achitării TVA şi a impozitului pe profit era transferată în întregime de la societăţile beneficiare reale la societăţile cu comportament de tip «fantomă»”, scrie în comunicat.

Astfel, în perioada menţionată au fost comercializate produse şi servicii în valoare de peste 30.000.000 de lei, pentru care, însă, societăţile beneficiare au eludat plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Prejudiciul total cauzat bugetului general consolidat al statului prin aceste operaţiuni fictive este estimat la 8.000.000 de lei.

Conform unor surse din anchetă, persoanele vizate „achiziţionau produse chinezeşti cu 1 euro bucata şi le vindeau cu 500 euro, fără să plătească taxele şi impozitele către stat”.

La finalizarea percheziţiilor, 14 persoane vor fi conduse în vederea audierilor la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, în baza unor mandate de aducere.

Acţiunea este coordonată de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu participarea a peste 100 de poliţişti din cadrul Poliţiei Capitalei, inspectoratelor de poliţie judeţene Bihor, Arad, Ilfov şi Prahova,  luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor.

Dosar penal se află în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

sursa – ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.