Problemele de mediu aduse în discuție la CCIA Timiș

190

De la începutul anului la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a pornit o serie de acțiuni menite să împrospăteze cunoștiințele mediului de afaceri despre cele mai noi modificări legislative.
De data acesta, miercuri 26 aprilie, programul pentru 2023 de informare și instruire a agenților economici derulat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş în parteneriat cu serviciile deconcentrate din teritoriu, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, continuă cu seminarul dedicat noutăților legislative în domeniul protecției mediului.

Seminarul a fost ținut de specialiști din cadrul celor două entități ce au tangență cu o viață curată: Garda de Mediu Timiș și Agenția pentru Protecția Mediului Timiș.
Alina Călușeru Director executiv și Ildiko Vițan șef serviciu Calitate Factor de Mediu au reprezentat Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, iar comisarul șef Luci Mușuroi de la Garda de Mediu Timiș. Dânsele au explicat u multe date concrete și exemple ce trebuie să aibe în vedere firmele pentru a nu fi pasibile de amenzi destul de însemnate.
Mihaela Tomescu, director general CCIAT a moderat întâlnire. Iar din partea Instituției prefectului a fost de față subprefectul Sorin Ionescu.
Principalele teme abordate au fost de maxim interes privind responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și al gestionării deşeurilor.

Au mai fost dezbătute aspecte care vizează:

– Modul de evidență și de raportare a datelor pentru diferite fluxuri de deșeuri: ambalaje și deșeuri de ambalaje, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori, vehicule scoase din uz, evidența cronologică lunară și/sau anuală privind cantitățile de deșeuri generate și/sau gestionate conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 17/2023;
– Aplicarea legislației de mediu în domeniul obținerii actelor de reglementare (avize, acorduri, autorizări, vize anuale);
– Modificările legislative aduse la OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor;
– Modificările legislative aduse la HG nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului (CE) nr. 1013/2006 privind transferul de deșeuri;
– HG nr. 1.074 din 4 octombrie 2021 (republicată) privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.
Din cele discutate a rezultat că județul nostru se află undeva la mijlocul unui clasament (locul 16) ce arată calitatea aerului. Nu sunt probleme majore dar nici prea îmbucurător nu este acest loc.
Dar marile necazuri sunt aduse de trasporturile transfrontaliere de deșeuri ce penetreză prin vămile din județ. Dar un alt aspect încă neclarificat este al transporturilor de deșeuri de tot felul ce vin din alte zone ale țării dar ajung în Timiș pentru neutralizare sau pur și simplu pentru a fi îngropate în sol.
Deși abandonarea de deșeuri este drastic pedepsită cu amenzi între 20 000 până la 100 000 de lei inspectorii nu fac față valului de infracțiuni. S-ar impune o mai bună colaborare cu organele de Poliție (atât Locală cât și Națională).
Seminarul s-a desfăşurat într-o manieră interactivă, sub forma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, fiind recomandată şi încurajată transmiterea întrebărilor și pe calea poștei electronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.