Un nou festival, care propune o călătorie prin istoria Europei din Preistorie până în Epoca Modernă, are loc la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.
Grupuri de reconstituire istorică din țară și din străinătate vin să aducă la viață epoci apuse, cu tobe de război, spade, săbii, topoare, tunuri şi muschete, viteji luptători şi strălucitoare nobile, meşteşugari şi săteni.
În fiecare seară, de la ora 18.00, au loc ateliere de arheologie experimentală cu piatră cioplită preistorică, sub îndrumarea arheologului Marius Barbu.
Komakiza, fierarul dac, deschide atelierul de fierărie antică, Damanais – ARS FABRILIS OFFICINA – aduce un atelier de lemnărit la strung antic, în timp ce Hrafnabroethr, prezintă navigatori şi luptători varegi din secolul X.
De asemenea, Asociaţia Losonczy Istvan deschide poarta soldaţilor apărători ai Cetăţii Timişoarei în faţa expansiunii otomane din secolul XVI, iar Eyaletul de Timişoara vorbeşte despre reprezentanţii lumii otomane, cu care, începând din anul 1552, Timişoara intră într-o nouă eră.
De la ora 19.00, Specimen Teatro (Italia) prezintă „Canti d’amore e tarantelle” – Cântece de dragoste şi tarantele, muzică veche tradiţională din sudul Peninsulei.
Vor mai fi organizate tabere istorice, se va vorbi despre viaţa în centrele comerciale de pe cursul Volgăi, raiduri pe uscat şi apă, comerţul cu sclavi în Rusia Kieveană a secolului X. Din locurile unde se întâlnesc taigaua siberiană, stepele Kazahstanului şi câmpiile mongole soseşte prin istorie acest proiect de reconstituire muzicală care prezintă cultura popoarelor altaice.
Nu lipsește gastronomia istorică și sunt prezentate secrete ale confecţionării măştilor tradiţionale și opincilor.
Totul se va încheia duminică după amiaza, cu „Bătălia secolelor” – ciocnirea tuturor soldaţilor din taberele istorice, urmată de salutul trupelor şi salve de onoare.