1.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Prin aplicarea programului ROSECAN partenerii din România și Serbia vor ajunge în vârful mondial al studiului și diagnosticării cancerului Foto-video

În lumea modernă și din ce în ce mai interconectată nu mai este posibilă o abordare singulară a problemelor medicale. Ar fi păcat ca fiecare unitate medicală din fiecare țară și regiune să reia același drum făcut deja de alții pentru a ajunge la rezultate similare. Tocmai pentru a economisi energii și mai ales fonduri bănești spitale și centre de cercetare de la noi au căutat parteneri cu aceleași probleme la o aruncătură de băț peste frontiera în Serbia.

Partenerii români din Timișoara și Reșița au dat mâna cu cei țara vecină pentru a lupta împotriva cancerului și au accesat anul trecut programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA II) şi cofinanţat de statele partenere în program. Așa a luat concretețe programul strategic ,,Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului tumorilor maligne –ROSECAN”.

Proiectul are la bază conceptul de medicină personalizată, un concept aflat în start-up atât în România, cât și în Serbia, reprezentând cea mai nouă metodă de diagnostic și tratament în cancer practicată în țările dezvoltate. În partea de Vest a țării noastre și în Serbia de Sud-Est se înregistrează un deficit major de asistență medicală oncologică, în principal din cauza lipsei unui institut de oncologie. Numărul celor diagnosticați tardiv este în continuă creștere din cauza lipsei programelor de screening sau a altor facilități de diagnosticare, necesitând costuri de tratament foarte ridicate. În fața acestor probleme, pacienții diagnosticați, precum și cei care ridică suspiciunea unui astfel de diagnostic se adresează centrelor oncologice din Cluj, București, Szeged sau Viena.

De la noi din oraș Centrul OncoGen și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” sunt cei implicați în proiect alături de Spitalul Clinic Județean de Urgență Reșița. Coordonatorul proiectului strategic împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră ROSECAN” este Spitalul General din Požarevac, iar parteneri sunt Ministerul Sănătății din Republica Serbia, SCJUPBT – OncoGen și Spitalul Județean de Urgență Reșița.

Obiectivul proiectului ROSECAN îl reprezintă dezvoltarea oncologiei în regiune, printr-o infrastructură modernă şi eficientă, cu scopul de a asigura accesul la servicii de înaltă calitate pentru diagnosticul și tratamentul cancerului. În cadrul proiectului, Centrul OncoGen va elabora aplicaţii software dedicate, care vor fi implementate ulterior în toate spitalele din regiune și va achiziţiona echipamente specifice pentru diagnostic personalizat în cancer, prin secvențiere.

Tehnica secvențierii permite identificarea exactă a genelor implicate în apariția și dezvoltarea cancerului, asigurând diagnosticul de precizie al bolii și personalizarea terapiei. Această abordare inovativă aduce medicina românească la nivelul performanței de ultimă oră pe plan internațional, care țintește vindecarea bolii și prelungirea duratei și calității vieții. Proiectul se va derula timp de 42 de luni, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, unităţi spitaliceşti din regiunea Vojvodina şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Bugetul proiectului este de 12 milioane de euro, din care peste 3 milioane de euro sunt alocaţi centrului OncoGen astfel:
-3 milioanne de euro pentru echipamente și aparatură medicală de cea mai nouă generație
-circa 600 000 euro pentru dezvoltarea acelui soft avansat ce va reuși printr-un algoritm să identifice și diagnosticheze cu cea mai mare acuratețe formele specifice de boală la fiecare pacient în parte.
Demn de remarcat că cei ce vor apela la studiul și diagnosticarea acestor forme de boală nu vor plăti nimic, cel puțin în anii de derulare a proiectului, indiferent de costurile specifice fiecărui pacient.
La acest considerabil efort financiar european contribuţia instituției noastre va reprezintă 2% din valoarea finanțării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Podul Iuliu Maniu: primele lucrări de consolidare de la inaugurare

Podul Iuliu Maniu (Muncii), care leagă Calea Șagului de strada Gării, va fi reabilitat complet de Primăria Timișoara, cu bani de la bugetul local....

Tamponare între o mașină și un tramvai. STPT a trimis o echipă de intervenție

Circulația tramvaielor este oprită în Piața Traian. Un tramvai și un autoturism s-au tamponat, miercuri, în jurul orei 14:30.  Circulația tramvaielor pe Linia 2 este...

Citește și :