1.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Primul rege al Serbiei moderne s-a născut în Moldova și a fost fiul amantei lui A.I. Cuza

Primul rege al Serbiei moderne, Milan Obrenovici, s-a născut la Mărășești, în Moldova, la 22 august 1854, pe moșia tatălui, Miloș, fiul lui Jevrem Obrenovici, fratele cunoscutului prinț Miloș Obrenovici. spune istoria de pe Wikipedia.

Milan a fost fiul lui Miloș Obrenovici și al Elenei Maria Catargiu din Moldova (cunoscută în Serbia ca Marija Obrenovici), fiica contelui român Constantin Catargiu.
La scurt timp de la naștere, părinții au divorțat și după alți doi ani, în 1861, la numai 32 de ani, tatăl a fost ucis în luptă cu turcii, lângă București, ca mercenar străin în armata română.
Obișnuită cu stilul de viață luxos, Elena Maria a devenit amanta domnitorului român Alexandru Ioan Cuza, cu care a și avut doi copii, Sașa și Dimitrie.

La moartea tatălui, Milan a fost adoptat de vărul lui, Mihailo Obrenovici al III-lea, care devenise prinț conducător al Serbiei.
Când Milan a devenit rege, oponenții politici, în special liderul Partidului Radical Popular, Stojan Protić, l-au tot acuzat, se spune fals, că tatăl regelui Milan ar fi fost, de fapt, A.I. Cuza.

Pe 10 iunie 1868, prințul Mihailo Obrenovici a fost asasinat. Un consiliu de regență a fost desemnat și a preluat puterea la 10 august 1872.
În 1875, Milano Obrenovici IV s-a căsătorit cu Natalija Kesko, o moldoveancă al cărui tată a fost colonel în armata rusă, iar un an mai târziu s-a născut Alexander.
La 21 februarie/6 martie 1882, prințul Milan devine rege al Serbiei sub numele de Milan I.
A abdicat în favoarea fiului său, 6 martie 1889, și s-a mutat la Paris, unde trăiește ca o persoană privată.
Noul rege fiind încă minor, regina Natalija a fost cea care a deținut domnia.

În 1891, de teama mișcărilor revoluționare și pentru a preveni întoarcerea regelui Milan, regina Natalija părăsește Serbia. iar Milan primește un milion de franci cu condiția să nu se mai întoarcă la Belgrad, înainte de majoratul fiului său.
În 1892, Milan renunță la toate drepturile și chiar la naționalitatea sârbă.

Numai că, în 1893, tânărul rege Alexander preia puterea după o lovitură de stat.
La 29 aprilie, în urma unui decret, restabilește drepturile regelui Milan și reginei Natalija.
În 1897, Milan Obrenovici a fost numit comandant al armatei sârbe.

La puțin timp înainte de a muri, relațiile dintre Milan și Alexander se înrăutățesc, odată cu căsătoria fiului cu Draga Masin.
Milan a demisionat și după aceea i s-a ordonat să părăsească Serbia.

Bolnav de pneumonie, a murit la 29 ianuarie/11 februarie 1901, la Viena, după ce-și căutase leac la Karlsbad (Karlovy Vary) și Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Încep înscrierile pentru Festivalul – Concurs „Gelu Stan”, ediția a VII-a, 2025

Lugojul va găzdui cea de-a VII-a ediție a Festivalului – Concurs „Gelu Stan”, un eveniment dedicat omagierii dirijorului, profesorului și muzicologului Gelu Stan. Personalitatea...

Concert special de Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită printr-un concert special, vineri, 24 ianuarie 2025, la Sala Capitol. Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara, dirijată de maestrul Stefan Geiger,...

Citește și :