Poate unora nu le spune nimic titlul de ,,cel mai cel dintre librari”. Dar cand sunt doi? Dar când sunt de la noi din urbe și fac din hobby o afacere, iar din afacere ceva din suflet pentru comunitate, trebuie să fie arătați măcar cititorilor.
O afacere pornită cu mult elan, dăruire, speranță, dar și consum nervos și financiar, ce părea la început una ca multe altele din brașă, a ajuns în scurt timp în elita domeniului. Bufnițele timișorene au primit recunoaștere meritată în Ardeal.
Joi, 6 iulie 2017, în cadrul celei de IX-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie și Muzică Poezia e la Bistrița, Oana Doboși – Potcoavă și Raluca Selejan, inițiatoarele librăriei ,,La Două Bufnițe”, au primit premiul „Librarul anul 2017”. Evident, împreună, așa cum împart și purtarea de grijă a spațiului cărții denumit cu un termen destul de simplu ,,librărie”.
Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică Poezia e la Bistriţa este organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Societatea de Concerte Bistrița, iar anul acesta se află la cea de-a IX-a ediție. Printre invitați sunt poeți din România, Turcia, Belgia, Republica Moldova, Ungaria și Albania. În fiecare an, poeții invită un prozator, anul acesta fiind vorba de Ioan Groșan.
Poezia e la Bistrița oferă și premiul ,,Librarul anului”, iar anul acesta, cele două bufnițe din Timișoara, Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan, au fost cele care l-au primit. Gavril Țărmure, directorul festivalului, Dan Coman și Marin Mălaicu-Hondrari, organizatori, au oferit premiul în deschiderea festivalului, pentru rolul decisiv avut în promovarea și susținerea literaturii contemporane.
„Mai mult decât o recunoaștere a muncii depuse până acum, acest premiu este pentru noi o responsabilitate. Dacă în primele 7 luni de la deschidere librăria noastră a primit primul premiu, tot ceea ce vom face de acum înainte va avea ca punct de reper acest moment.”, spun cele două bufnițe.
În librăria ,,La Două Bufnițe”, poezia are un rol important, având un spațiu creat special pentru aceasta. Locul în care este așezată, la raft, a fost ales și amenajat în așa fel încât să fie cel mai atrăgător spațiu pentru lectură din librărie, care să invite cititorii la descoperirea cărților de poezie. De asemenea, de la deschidere, din decembrie 2016, în librărie se organizează seri dedicate poeziei, de la lansări de carte la lecturi publice sau întâlniri cu poeți.
Librăria ,,La Două Bufnițe” s-a deschis în 2 decembrie 2016 și își propune ca, prin oferta de carte şi prin evenimentele organizate, să creeze un spaţiu cultural de referinţă, atât pentru timişoreni şi mediul artistic local, cât şi pentru turiştii care vizitează oraşul.
Dar cine sunt bufnițele? Cum toată lumea le cunoaște, poate nu e necesar să le prezentăm, dar nici nu strică o aducere aminte: Raluca Selejan și Oana Doboși-Potcoavă.