Primul caz de gripă diagnosticat la Reșița

652

Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin confirmă că la Staționarul 3 din Reșița, pe secția de boli infecțioase, a fost diagnosticat primul caz de gripă din acest sezon.

Despre lipsa vaccinului antigripal până prin decembrie nici o vorbă! Și asta după ce în județul vecin, Hunedoara, o persoană a decedat din cauza gripei.

Medicii atrag atenția asupra declanșării unei epidemii de gripă din cauza lipsei de interes a populației față de imunizare, menționând că se recomandă vaccinul antigripal pentru orice categorie de vârstă. De la începutul sezonului, au decedat 8 persoane.

„Din păcate, sezonul gripal e pe val, deja s-a depășit pragul epidemic, avem foarte multe cazuri și avem decese, ceea ce înseamnă că ne confruntăm cu un virus virulent, iar singurul remediu al acestei boli este vaccinarea, cu atât mai mult cu cât nu avem un tratament specific pentru gripă. Gripa este produsă de un virus care nu se poate trata cu antibiotice, nu au niciun efect. Neavând un medicament anume, care să omoare virusul, singurul mod prin care ne putem feri de boală este să ne vaccinăm. Din păcate rata vaccinării este scăzută, dozele oferite de MS au venit extrem de târziu”, a declarat Sandra Alexiu, medic de familie, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF).

Alexiu a subliniat că populația nu iși dorește să achiziționeze acest vaccin pentru că nu există o educație constantă în acest sens, chiar dacă vaccinul nu este scump. Vaccinul antigripal trivalent costă în jur de 25 de lei, iar cel tetravalent este 50 de lei.

Cât privește administrarea lui gratuită, Ministerul a trimis spre DSP destul de târziu dozele de vaccin destinat imunizării categoriilor vulnerabile, fapt de care s-au plâns și medicii de familie la ședințele cu conducerea DSP.

„Acest vaccin este recomandat tuturor, doar că statul român îl asigură, cu prioritate, pentru anumite categorii care sunt numite la risc. Se consideră că aceste categorii sunt mai expuse, pot face forme mai grave, chiar letale. Ne referim la persoanele vârstnice, cele cu imunodeficiențe, cadre medicale care intră în contact cu oamenii bolnavi și gravidele. Gripa afectează și persoanele perfect sănătoase, adaptate din punct de vedere imunitar, de aceea este bine ca vaccinarea să cuprindă toate grupele de vârstă”, a adăugat medicul.

Reprezentantul SNMF a explicat că este nevoie de o promovare serioasă a vaccinării antigripale, încă din luna septembrie, înainte de debutul sezonului rece, prin toate mijloacele posibile. De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 8 decese confirmate cu virus gripal, iar în ultima săptămână, la nivel național, au fost descoperite 283 cazuri de gripă, numărul total ajungând la peste 87.000.

Până la data de 28.01.2018 au fost vaccinate antigripal peste 820.000 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

„Mi-aș dori ca în cel mai scurt timp să fie folosite toate dozele de vaccin disponibile în cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care știu că au în evidență pacienți care se încadreaza în aceste categorii și sunt încă nevaccinați, să ii cheme la cabinet pentru vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, prin intermediul unui comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.