Printre albumele de la Institutul Național al Patrimoniului se află și unul dintre primele albume, tipărit în 1923, cu imagini din principalele orașe ale României Mari: Alba Iulia, Alexandria, Arad, Brașov, Brăila, București, Bușteni, Buzău, Câmpina, Cernavodă, Cernăuți, Cluj, Constanța, Craiova, Curtea de Argeș, Focșani, Galați, Giurgiu, Iași, Oradea, Orșova, Pitești, Ploiești, Râmnicu Sărat, Sibiu, Sinaia, Slatina, Timișoara, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Târgoviște, Turnu Severin și Turnu Măgurele.
Cele 257 de pagini din albumul cu vederi și porturi naționale, intitulat ”România Mare Pitorească”, a fost tipărit de editura SOCEC&Comp. de la Bucureşti, și mai cuprinde un capitol special de imagini cu obiceiuri și porturi din România Mare, de la culesul viilor, hora, scrânciobul, până la vânzători de albii, ciobani și femeie torcând lâna.
Evident, albumul se deschide cu fotografiile Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I, Suveranii Românilor, dar și cu Moștenitorii Tronului – Principele Carol și Principesa Elena, precum și IPSS Miron Cristea – mitropolitul primat al Ungro-Vlahiei și IPSS Pimen – mitropolitul Moldovei.
Banatul este surprins în patru fotografii de la Orșova, cu portul, Porțile de Fier, insula și fortul Ada Kaleh, la care se mai adaugă șapte fotografii din Timișoara, scrisă Temișoara.
Timișoara este imortalizată în șapte fotografii: Bursa (rectoratul de astăzi al Universității Politehnica), Bulevardul Bega (Poarta de intrare a cartierului Iosefin, astăzi Podul Traian, spre Piața Maria), Clubul Regatta, Piaţa Kuttl (actuala Piaţa Mocioni), Gimnaziul (fostul Liceu Piarist, actualmente Liceul teologic romano-catolic Gerhardinum), Piața (Piața Traian) și Strada Koșut (astăzi Bulevardul Regele Carol I).
Toate fotografiile din album ce reprezinta Timisoara sunt realizate inaintea anului 1919, infatisand chipul orasului imperial si nu cel romanesc. In calicismul traditional, editura nu a fost in stare sa trimita niste fotografi care sa imortalizeze Timisoara in anul 1923. Nu m-as mira ca imaginile folosite sa fi fost practic furate deoarece majoritatea sunt reproduceri dupa ilustrate tiparite intre anii 1906-1916, lucru usor de verificat. Apropo, in respectivul album sunt mentionati autorii fotografiilor?!
Piata Kuttl (nu s-a numit niciodata Sinaia!):
https://gallery.hungaricana.hu/en/SzerencsKepeslap/97854/?list=eyJxdWVyeSI6ICJ0ZW1lc3ZcdTAwZTFyIGtcdTAwZmN0dGwgdFx1MDBlOXIifQ&img=0
Piata Traian (fosta Kossuth)
https://gallery.hungaricana.hu/en/SzerencsKepeslap/97895/?list=eyJxdWVyeSI6ICJ0ZW1lc3ZcdTAwZTFyIGtvc3N1dGggdFx1MDBlOXIifQ&img=0
Clubul Nautic Regatta
https://gallery.hungaricana.hu/en/SzerencsKepeslap/97555/?list=eyJxdWVyeSI6ICJ0ZW1lc3ZcdTAwZTFyIHJlZ2F0dGEifQ&img=0
Podul Traian (Hunyadi)
https://gallery.hungaricana.hu/en/SzerencsKepeslap/97565/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJEQVRBQkFTRSI6IFsiUE9TVENBUkRTIl19LCAicXVlcnkiOiAidGVtZXN2YXIifQ&img=0
etc