Pregătirea terenurilor agricole pentru cultivare le dă de lucru pompierilor din Caraş-Severin. Fermierii s-au obişnuit să îşi igienizeze suprafeţele prin incendiere, cu toate că această activitate este strict controlată de lege şi poate fi făcută numai în anumite condiţii.
În ultimele 24 de ore, pompierii de la ISU Semenic Caraş-Severin au intervenit în 23 de cazuri de incendii de vegetaţie. 120 de militari s-au luptat pentru a stringe focul pus de proprietari şi scăpat de sub control. Cel mai mare incendiu a fost lângă comuna Caraşova, unde au ars 200 de hectare de vegetaţie uscată.
„Din cauza terenului greu accesibil, autospecialele de stingere nu s-au putut apropia de zona de ardere și s-a intervenit cu lopeți și pliciuri. Intervențiile au fost îngreunate și de vântul puternic care a favorizat extinderea rapidă a incendiilor de vegetație. De ieri (n.r. sâmbătă), din jurul orei 12.00, până azi (duminică), la ora 08.00, județul nostru a fost sub atenționare de cod galben de vânt. Facem apel către cetățeni să renunțe la aceeastă practică de igienizare a terenurilor, deoarece provoacă o serie de efecte negative asupra solului, asupra mediului și poate avea consecințe grave și asupra comunității prin producerea de pagube materiale în cazul în care se extind și la gospodării”, transmite ISU Semenic.
Agricultorii care doresc să îşi incendieze miriştile trebuie să obţină în prealabil un permis de lucru cu foc de la primăria din cărei raze administrativă face parte parcela şi un aviz de la Garda de Mediu. Totul trebuie strict supravegheat şi păstrată o distanţă destul de mare faţă de gospodării. În caz contrar, cei prinşi în timp ce dau foc vegetaţiei uscate riscă să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.
Vă reamintim că săptămâna trecută angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Hunedoara au intervenit pentru stingerea a nu mai puțin de 21 de arderi necontrolate de vegetaţie uscată. În operaţiunile de lichidare a acestor arderi au fost implicaţi aproape 100 de subofiţeri ai gărzilor de intervenţie din Deva, Hunedoara, Orăştie, Ilia, Brad, Baru, Râu de Mori, Bretea Română, Dobra, Băița, Baru.
Suprafaţa totală afectată de arderi depăşeşte 150 de hectare de teren, pășune sau litieră de pădure. Cel mai probabil , incendiile au fost generate de utilizarea focului deschis în spații deschise în scopul igienizării terenurilor scrie servuspress.ro.
Pe de altă parte, pompierii militari ai județului Timiș au avut și ei mult de lucru în ultimile zile. Ei au intervenit, în doar 4 zile, la peste 80 de incendii de vegetație uscată.
Citește și:
– Incendii în lanț! 300 de hectare de teren au fost devastate de foc într-un județ din Banat
– Pompierii dintr-un județ vecin cu Timișul au lucrat la foc continuu în ultimile 24 de ore! Aproape un incendiu pe oră…