Pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL II), Primăria Dumbrăviţa a depus opt proiecte, dintre care unul déjà este câştigat. Este vorba de un proiect de reabilitare a reţelei de apă de aproximativ 5.000.000 euro, iar dacă proiectul va fi finalizat, se va ajunge la un total de 7 milioane euro, ceea ce va rezolva problemele cu apa potabilă, proiectul fiind calculat la o populaţie de 50.000 locuitori. Creşterea demografică în comună este foarte accentuată, oficial sunt 9800 locuitori, iar neoficial în jur de 16 000 locuitori.
“Încă mai lucrăm la cele două proiecte ce le avem depuse pe PNDL II, unde este vorba de două contracte de 15 km de drum, şi celălalt de 11,3 km. de drum. Primul este mai avansat şi va fi finalizat la sfârşitul anului, iar cel de-al doilea în 2018. Am finalizat până în prezent 3,3 km de drum, din buget local, în luna iulie. În paralel pregătesc pentru toamnă şi primăvară încă un proiect de 10 km de drumuri din bugetul local, pentru că atât la apă cât şi la drumuri fiind dezvoltarea foarte rapidă, administraţia a rămas puţin în urmă, dar asta nu înseamnă că nu recuperăm,” a spus Victor Malac, primarul comunei Dumbrăviţa.
Anul acesta au fost forate două puţuri, care vor fi date în folosinţă imediat după ce Enel va da avizul de branşare la reţea, maxim la sfârşitul acestei luni, aceasta fiind o investiţie pe termen scurt, până la finalizarea proiectului cu reţeaua de apă pentru 50 000 locuitori.
“O mare problemă este mâna de lucru calificată, am cele două societăţi, una de “Apă – Canal” şi cea de-a doua “Dumbrăviţa Investiţii”, care îmi asigură 90% din lucrările în localitatea noastră, dar din păcate nu mai există mână de lucru calificată, nici măcar femeie de serviciu nu pot să angajez, salariile de bine de rău, un pic au crescut acuma. Asta e o problemă destul de mare, iar dintr-un alt punct de vedere este vorba de firmele care câştigă licitaţia, nu cred că legislaţia este în regulă datorită faptului că îl lasă să vină cu preţul cel mai mic, şi atunci dacă câştigă lucrarea cu 60% din valoarea ei reală, nu ai nici calitate, şi nu ai nici beneficiu. La legislaţie trebuie intervenit ca să nu se mai lase să se vină cu preţul cel mai mic, şi atunci lucrurile ar merge mult mai bine”, a mai spus primarul Victor Malac.