Oradea mizează pe fondurile europene. Primarul Ilie Bolojan a făcut joi, la încheierea şedinţei extraordinare de Consiliu Local, un apel către consilieri să voteze proiectele cu finanţare europeană propuse de municipalitate.
„În această perioadă sunt nişte termene pentru a depune proiectele care ar putea fi finanţate pe bani europeni. Veţi primi materiale pe ultima sută de metri, vom avea mai multe materiale care rezolvă probleme de proprietate, studii de fezabilitate şi alte materiale legate de co-finanţare. Rugămintea mea este să susţineţi aceste materiale pentru că ele crează baza pentru depunerea proiectului. Oradea ar putea avea nişte investiţii cu care nu se mai întâlneşte până în 2022”, a declarat primarul.
Municipalitatea are obiective ambițioase. „În acest exerciţiu financiar vrem să depunem proiecte europene în valoarea de cel puţin 150 milioane euro”, a spus Bolojan.
Potrivit acestuia, contribuţia municipalităţii va fi de circa 20% din suma totală. „În funcţie de proiect există cheltuieli eligibile (n.r. care pot fi „decontate” de solicitant), cheltuieli neeligibile, corecţii financiare aplicate de finanţator şi alte cheltuieli”, a explicat edilul.
Bolojan a mai spus că valoarea totală a investiţiilor va fi de circa 200 milioane euro pentru că multe proiecte implică lucrări colaterale.
„Cel mai bun exemplu îl constituie reabilitarea terenurilor din strada Veteranilor. Nu putem face aici parc atâta vreme cât străzile din jur sunt neasfaltare. Ar fi o fractură logică”, a argumentat edilul care militează pentru modernizarea străzilor din vecinătate.
„UDMR va vota!”
Apelul edilului a fost bine primit de către consilierii locali. Aleşii orădenilor au dat de înţeles că vor vota proiectele europene propuse de municipalitate.
„Grupul UDMR va vota aceste proiecte”, a declarat consilierul local Kirei Melinda. Consilierul a cerut însă ca municipalitatea să pună proiectele la dispoziţia aleşilor în timp util pentru a putea consultate.
Astfel, consilierii locali au aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru amenjarea unor centre de cartier în zonele Magnolia din cartierul Rogerius (10,4 milioane lei), Alexandru Cazaban din Ioşia (15,3 milioane lei) şi Mc Donald’s din Nufărul (8,3 milioane lei) dar şi a unui coridor verde în strada Ion Bogdan (5,7 milioane lei).
La fel, aleşii orădenilor au mai votat indicatorii tehnico-economici ai unei investiţii de 72,9 milioane lei care vizează trecerea cartierului Nufărul de pe încălzire pe bază de gaz pe încălzire cu apă geotermală şi procedura de desemnare a unui administrator al viitorului incubator de afaceri „Cresc Oradea Mare” pe care municipalitatea vrea să îl amenajeze din bani europeni în fosta clădire a Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie din strada Louis Pasteur.
Potrivit normativelor desemnarea administratorului, care trebuie să aibă experienţă în administrarea de parcuri industriale sau centre de afaceri, este o condiţie eliminatorie pentru ca Primăria să poată depune până pe 7 mai documentaţia în baza căreia poate solicita finanţări între 200.000 şi 7 milioane euro.
sursa: ebihoreanul.ro
sursa foto: oradeainimagini.ro