Autoritățile locale și centrale din România poartă o mare răspundere în această perioadă a anului: aceea de a fi părtași la îmbolnăvirea unui mare număr de cetățeni ai României ca urmare a dezinteresului lor în raport cu o problemă foarte gravă, care ține de sănătatea publică! Este vorba de explozia cazurilor de alergii în rândul populației ca urmare a polenulului deșertat din belșug de o plantă aparent nevinovată: Ambrozia!
Această plantă se regăsește pe marginea multor drumuri și mai ales pe câmpuri lăsate în paragină, fie de către autorități, fie de către proprietarii de terenuri agricole, în special. Cert este că, deși există anumite dispoziții legale la îndemâna autorităților locale, cel puțin, (inclusiv în Timisoara, Primăria are la dispoziție o asemenea hotarâre) aproape niciunul dintre primarii din Timiș nu se ocupă efectiv de această problemă gravă de sănătate publică, așa cum aminteam mai sus.
Dacă în țara vecină, Ungaria, eliminarea ambroziei de pe terenurile aflate, fie în proprietatea publică, fie în cea privată, este de mult o practică firească și obligatorie, la noi, în Banat, autoritățile publice n-au niciun fel de preocupare în această direcție. Mai jos, publicăm un material realizat de colegii de la Radio Timișoara exact pe această temă de actualitate stringentă pentru sute de mii de români care suferă de boli alergice și respiratorii.
În câteva zile revine căldura și lanuri întregi cu cea mai periculoasă plantă pentru sănătate vor răspândi miliarde de particule de polen, în special în vestul țării. E ca o bombă cu ceas, pe care dacă n-o dezamorsezi la timp, te va ”mătura” cu ”suflul ei devastator”.
„Mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la asemenea cantităţi de polen vor ajunge alergice” ne avertiza cu ani în urmă prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist în alergologie şi imunologie clinică . Între timp mulți s-au convins, din păcate, că nu a fost o alertă falsă și lunile august-septembrie sunt acum un adevărat calvar, în faza critică obstrucția nazală împiedicându-i să se mai odihnească, de teama asfixierii.
Ce putem face?
Autoritățile deocamdată nu putem spune că fac mare lucru, atâta timp cât vedem planta răspândită masiv în apropierea locuințelor. Chiar dacă în iulie am văzut margini ale drumurilor pe care buruienile au fost tăiate (le semnalam pe cele din localități, în Dumbrăvița, jud. Timiș, dar și de pe drumurile dintre localități, între Timișoara și Buziaș), plantele tăiate au crescut la loc, evident au răsărit și altele. Poate din acest motiv drumarii din Franța sunt puși să smulgă plantele când sunt mici, nu să le taie.
Pe drumurile și în zonele aflate în construcție, pe șantiere și în cimitire se pot vedea în aceste zile … lanuri cu ambrozie (pe unele le veți vedea în curând în fotografii într-un alt articol) care, după ce plantele vor înflori, vor crea probleme locuitorilor din jur.
S-a promis că acum, cu noul cadru legislativ, vor fi date amenzi pentru pârloage, dar nu știm încă de măcar o DECIZIE LOCALĂ care să specifice că amenzile sunt MULT MAI MARI DACĂ PE TEREN SE GĂSEȘTE AMBROZIE ÎNFLORITĂ (măcar peste 25 cm și pe mai mult de 0,25 mp, să nu poată spune proprietarul că n-a putut s-o observe). Ne-am bucura să fim contraziși, dacă există undeva o astfel de hotărâre de consiliu local anunțați-ne și o vom promova drept model.
Esențial este să determinăm urgent autoritățile să ia astfel de decizii, să înțeleagă că pericolul existenței celorlalte plante pe terenuri este infim pe lângă cel reprezentat de ambrozie. Când ați discutat acest lucru ultima dată cu cineva de la primăria sau consiliul local?
Parlamentarii și senatorii trebuie și ei ”treziți” (nu cu buchete de ambrozie, am fi prea sadici!) că în țările civilizate ambrozia este PLANTĂ DE CARANTINĂ și trebuie urgent să fie declarată și la noi la fel. Dacă aveți prin preajmă un astfel de ales întrebați-l imediat când va avea o inițiativă în acest sens.
Cum putem distruge chiar noi plantele?
Cum începutul de săptămână a fost ploios, dacă solul mai este încă umed și plantele nu sunt prea mari și prea multe, cel mai sigur e să smulgem plantele. Bine ar fi să purtăm o mască antipolen (se găsește la magazinele pentru materiale de protecție), mai ales dacă plantele au început să înflorească și să încercăm să le atingem și scuturăm cât mai puțin. Mănușile sunt obligatorii. Dacă nu, cum varianta erbicidării nu este recomandată, rămâne varianta tăierii, cu aceleași măsuri de protecție. Operația va trebui însă repetată peste câteva săptămâni, când se apropie de reînflorire plantele tăiate.
Am facut o sesizare anul trecut, la sfarsitul lunii august, Primariei Timisoara despre un teren plin cu ambrozie din cartierul Steaua. Mi-au raspuns dupa doua saptamani ( adica la jumatatea lunii septembrie, cand ambrozia e in plina ”explozie’)’ ca vor trimite sezizarea mea Directiei care se ocupa de acest lucru si ca problema se va rezolva in 30 de zile( adicala jumatatea lunii octombrie, cand ambrozia incepe sa se usuce si nu mai infloreste). In jumatate de ora iarba de pe acel teren ar fi putut fi taiata de cel mult doi oameni. Oare de ce autoritatilor locale le trebuie doua luni sa rezolve o problema atat de usoara dar atat de importanta pentru populatia care plateste impozite? Ar trebui ca toti cei afectati de ambrozie sa dea autoritatile locale in judecata si sa ceara banii pe consultatii si medicamente . Dar sanatatea cine o da inapoi celor afectati? Domnilor primari, stiti ca aceasta planta duce la astm? Cu siguranta nu va intereseaza! Dnul primar Robu de cativa ani tot ne spune ca nu poate sa amendeze proprietarii terenurilor cu ambrozie pentru ca nu poate sa-i identifice???!!! Oare pe mine cum ma identificati cand trebuie sa platesc impozitul, dle primar?