Furtuna care a răvăşit Timişoara, duminică după-amiază, nu a mobilizat autorităţile locale. Reprezentanţii Primăriei Timişoara nu au nici acum, a treia zi după vijelie, un bilanţ final al pagubelor. Edilul şef, Nicolae Robu, a prezentat o parte a pagubelor.
„Avem un bilanţ provizoriu. Se estimează, după inventarierile făcute în unele zone, 3.500 de arbori au fost distruşi, unii smulşi cu rădăcini cu tot. Valoarea costurile pe care le va comporta înlocuirea lor se ridică la 3,5 milioane de lei”, spune Robu.
În timp ce oficialii fac calcule în birou şi inventariază copaci doborâţi de vânt, unele zone din oraş arată exact ca duminică după-amiază. Nimeni nu s-a sinchisit să adune crengile rupte, mai ales din parcuri sau de pe marginea drumurilor. Aspectele au fost semnalate pe Facebook de timişoreni.
„Crenguţa asta cred ca are cel puţin două tone, se ţine în câteva fibre şi coajă și se află la 30 m de locul de joacă din Pădurice, unde după-amiaza sunt sute de copii la joacă! Au trecut 48 de ore şi nu se ocupă nimeni de ea! Poate Primăria are alte priorităţi, dar se poate întampla o dramă!”, scrie un tată pe reţeua de socializare.
„Timişoara arată cam aşa astăzi (n.r. marţi). Interesează pe cineva sau treaba pe facebook merge bine?”, scrie un alt locuitor al oraşului.
Răspunsul a venit de la primarul oraşului, care a trimis echipele prima dată pe bulevarde. Parcurile… mai aşteaptă.
„Eu am dat dispoziţii în zona aceasta a arborilor şi în spaţiile verzi ca prioritar să se intervină pe străzile mai importante sub aspectul traficului. Apoi pe celelalte străzi, de rang 2, şi în continuare în cartiere, în parcări, între blocuri, pe străzile mai mici. Abia în ultima etapă se va interveni pentru degajarea completă în parcuri”, a spus Robu.
Până atunci, cei mici nu au decât să se joace printre crengi sau să folosească echipamentele de joacă rupte.