Gala Sportului Timișorean e de fiecare dată specială pentru un grup restrâns de premiați, cu performanțe demne de un campion olimpic sau mondial: persoanele cu dizabilități. Am simțit și acum aceeași emoție când i-am văzut urcând pe scena de la ”Capitol” să-și ridice diplomele și cupele oferite de organizatori.
Nu poți rămâne indiferent când vezi cu câtă bucurie primesc recunoștința semenilor pentru eforturile care le fac să învingă handicapul cu care s-au născut, fie că vorbim de Sindrom Down, paralizie cerebrală, hipoacuzie sau retard mintal. Cu ”performerii” speciali de la Fundația ”Pentru Voi”, coordonată de inimoasa Laila Onu, eram deja obișnuit. Îi văd an de an și parcă e un lucru firesc prezența acestora pe podiumul Galelor Sportive chiar dacă le mai spune și Special Olympics, fie ele competiții naționale sau internaționale, unde obțin rezultate remarcabile pentru cineva cu probleme motorii sau cognitive. Își etalează cu mândrie medaliile obținute ca niște campioni olimpici și mondiali.
O apariție recentă în peisajul sportivilor speciali o reprezintă, de câțiva ani, kinetoterapeutul Marius Pârjol, de la Fundația de Abilitare ”Speranța” și copiii cu handicap pe care-i îndrumă și antrenează să-și depășească limitele în discipline destul de grele și pentru un copil fără probleme: atletism, înot, gimnastică și mai nou schi. Micuții sportivi de la ”Speranța” au reprezentat o pată de culoare la Gala Sportului Timișorean prin prezența pe podium a unui sportiv cu parapareză spastică Mario Silvestru sau a unuia cu hipoacuzie – Alexandru Toma. De remarcat dezinvoltura celorlați doi sportivi juniori, ambii cu Sindrom Down, Cristian Mărculescu și Alexandru Țurcanu ultimul într-n dialog sportiv cu prezentatorul manifestării, cunoscutul ziarist Florin Mihoc.
Ne mândrim cu ei și așteptăm ca societatea să nu-i mai privească precum niște ciudați și să-i integreze cu adevărat așa cum se întâmplă pe alte meleaguri.