16.2 C
Timișoara
sâmbătă 2 noiembrie 2024

Primăria Timișoara, învinsă în instanță pe motiv de lipsă de transparență și secretomanie

Primăria Timișoara a fost obligată, prin două sentințe definitive, să comunice informații de interes public pe care nu le-a comunicat sau le-a comunicat incomplet, la solicitarea unui cetățean.

Dominic Fritz a promis, după alegerea în funcția de primar al Timișoarei, că sub conducerea sa Primăria Timișoara va fi una „de sticlă” datorită transparenței de care va da dovadă. Daniel Cătălin Lungu, care este de profesie jurist, a vrut să verifice transparența Primăriei Timișoara și a transmis municipalității mai multe solicitări în baza legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public.

Nemulțumit de răspunsul primit, cetățeanul a mers în instanță. Două procese le-a câștigat definitiv, iar alte două sunt pe rol. „La toate solicitările invocau că nu este de interes public, că documentele nu se regăsesc, că se va reveni ulterior. Ei trimit link-uri. Le-am explicat în reclamație că nu mă ajută link-ul. Actualizați-vă voi pe site toate informațiile și după aceea îmi dați link-ul”, a declarat Daniel Cătălin Lungu. Juristul, care are procese de comunicare a informațiilor pe legea 544 cu mai multe instituții, susține că procesele pe care le-a deschis nu au niciun substrat politic.

„Pe mine mă interesează ca oricare cetățean de rând să văd dacă cele reflectate în mass-media se și regăsesc. Și i-am reamintit distinsului domn Fritz că în campanie ne-a promis transparență totală. Uite că transparența nu se potrivește cu cea din târg”, a declarat Daniel Cătălin Lungu.

Pentru ce informații s-a judecat cetățeanul cu primăria

Într-unul dintre procese, Daniel Cătălin Lungu a dat în judecată Primăria Timișoara, nemulțumit de răspunsul primit la o cerere prin care solicita să îi fie comunicate rapoartele de activitate ale primarilor și viceprimarilor. Practic, Lungu a reclamat că i-a fost transmis un link spre site-ul primăriei, unde informațiile nu erau actualizate.

„Având în vedere că din probele administrate în cauză reiese că până la data pronunţării prezentei hotărâri judecătoresti, pârâtul nu a procedat la comunicarea către reclamant a înscrisurilor solicitate, instanţa constată că cererea reclamantului este întemeiată, în ceea ce priveşte solicitarea de a-i fi comunicate, în copie, rapoartele de activitate ale Primarului și Viceprimarului din perioada 2020-2021”, se arată în sentința Tribunalului Timiș, menținută de Curtea de Apel Timișoara.

Într-un alt proces, Daniel Cătălin Lungu a cerut proiectul achiziţiei de autobuze prin PNRR. Primăria Timișoara i-a transmis că informațiile solicitate pot fi consultate pe site și i-a transmis link-urile. „Solicit documentele din linkurile ataşate. În Legea nr. 544/2001, nu se precizează ca instituţiile publice să comunice linkuri. Aţi devenit confortabili de a răspunde petenţilor? Dacă aveam nevoie de linkuri îmi căutam personal”, a reclamat cetățeanul în plângerea administrativă, la care a primit tot un răspuns negativ.

În urma acestei situații, bărbatul a deschis proces, iar Tribunalul Timiș și Curtea de Apel Timișoara i-au dat câștig de cauză.

„Art. 9 din Legea nr. 544/2001 prevede că, în cazul în care solicitarea de informaţii implică realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică, costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant, în condiţiile legii. Prin urmare, tribunalul apreciază că îndeplinirea obligaţiei de publicare pe pagina de internet nu justifică refuzul pârâtei de a furniza informaţiile solicitate de reclamant în condiţiile art. 9 din Legea nr. 544/2001”, se arată în sentința Tribunalului Timiș, menținută de Curtea de Apel Timișoara.

„Adevărul” i-a solicitat un punct de vedere și primarului Dominic Fritz, care a promis că va verifica situația și va reveni cu un punct de vedere. Viceprimarul Cosmin Tabără, responsabil de aplicarea Legii 544 în Primăria Timișoara a admis că sunt unele probleme cu comunicarea informațiilor solicitate de cetățeni. Tabără susține că problema este în unele departamente care nu transmit date sau le transmit incomplete:

„Din păcate există anumite structuri care nu răspund nici solicitărilor comisiei. Noi transmitem mai departe petentului ce ni se oferă. Există anumite domenii de unde le obținem mai greu sau nu ni se comunică. Toată lumea își arată disponibilitatea (n.r. de a comunica informații). Din păcate nu le primim întotdeauna sau nu le primim la timp”, a declarat viceprimarul Cosmin Tabără.

Sursa: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Asediul otoman care a schimbat soarta Timișoarei

Despre Timișoara, ca majoră cetate de apărare a acestei părți de continent, se știu destul de multe, însă în mai mică măsură este cunoscută...

FOTO | Un bărbat a împușcat un cerb carpatin în Timiș

Doi bărbați din Timiș sunt cercetați pentru braconaj. Unul dintre ei, în vârstă de 43 de ani, a împușcat ilegal un cerb carpatin, pe...

Citește și :