Urmele lăsate pe clădiri de gloanțele trase în revoluționarii din Timișoara din 1989 ar putea fi păstrate chiar după reabilitarea fațadelor. O primă propunere de regulament a fost publicată de consilierul local Răzvan Negrișanu pe Facebook, care așteaptă sugestii și mențiuni de la timișoreni.
„Regulamentul urmărește să prevină ștergerea urmelor istorice ale Revoluției în cadrul lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare și reabilitare a clădirilor monument istoric sau din zone protejate. Am ales ca acest regulament să se refere la clădirile istorice și cele din zonele protejate, pentru marcarea traseului Revoluției, dar dacă voi credeți că ar trebui incluse toate clădirile din zonele unde au avut loc violențe și sacrificii vă rog să-mi transmiteți propunerile voastre. Obiectivul mai mare este să creăm un patrimoniu imobil al Revoluției care să completeze complexul memorial ce începe să prindă contur. Soluțiile de păstrare și de punere în valoare a urmelor de gloanțe/alte proiectele vor fi ale proiectanților care au la dispoziție modele internaționale de restaurare cu păstrarea și punerea în valoare a urmelor de gloanțe, de la vopseaua sau rășina roșie până la protejarea unei porțiuni de zid cu sticlă”, a transmis consilierul local.
Inițiativa vine după ce Corneliu Vaida, un revoluționar din oraș, a atras atenția autorităților că aceste urme trebuie păstrate. El a dat și un exemplu, din Varșovia, cu o clădire restaurată, dar unde găurile de gloanțe sunt imortalizate sub un perete de sticlă.
Iată, pe scurt, ce conține proiectul de regulament:
Deținătorii au obligația să specifice, pentru avizarea lucrărilor de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare, dacă clădirea prezintă urme de gloanțe/alte proiectile. Deținătorii au obligația să prezinte, odată cu documentația tehnică pentru autorizația de construcție (D.T.A.C.) un material fotografic exhaustiv cu toate fațadele vizibile ale clădirii care prezintă urme de gloanțe/alte proiectile. Proiectul va cuprinde soluții tehnice pentru prezervarea urmelor de gloanțe/alte proiectile, iar decizia privind soluția adecvată clădirii revine proiectantului de arhitectură.
Toate certificatele de urbanism emise pentru lucrările de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament, vor menționa explicit obligația deținătorilor referitor la conservarea și punerea în valoare a urmelor istorice ale Revoluției din decembrie 1989. Intervențiile de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament cu prezervarea urmelor istorice de gloanțe/alte proiectile din revoluția din decembrie 1989 pentru cladirile clasate/ în curs de clasare ca monumente istorice în grupa A sau B, aflate în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se avizează de către Direcția Județeană de Cultură.
Puteți trimite opiniile și propunerile voastre la adresa razvan.negrisanu@primariatm.ro.