Atunci când sună alarma la unitatea de pompieri amplasată în curtea Continental Timișoara, echipajele sunt într-o cursă contracronometru, de ei poate depinde viața unui om. Nimeni nu se teme de foc, nu în această meserie, în care în ultimii ani și-au făcut loc tot mai multe femei. Una dintre temerare este și Petra Ciocan, „prima doamnă pompier” a unității, așa cum o cunosc cei de aici.
Născută în Bozovici, județul Caraș-Severin, Petra a lucrat în ultimii 14 ani și jumătate la producătorul de anvelope Continental, acolo unde a fost operator. Însă, de curând, a schimbat echipamentul din uzină cu cel de pompier. A fost o adevărată provocare, despre care Petra spune că nu este pentru oricine.
De ce ai ales să devii pompier?
Cred că a ținut mult și de șansă. Eu eram în echipa de prim ajutor a fabricii Continental de mai mulți ani. Nu credeam că voi schimba prea curând domeniul, am adunat aici peste 14 ani experiență pe liniile de producție. Însă am aflat la un moment dat, din vorbă în vorbă, că se dau teste la pompieri. Am luat-o ca pe o provocare la început, știam că nu prea sunt femei în această meserie, am fost curioasă să văd dacă pot să dau testul. M-am interesat care sunt condițiile, am mers la test și am luat 9 din 10. Apoi m-au sunat să vin la interviu și asta a fost tot. De atunci am devenit pompier.
Erai atrasă de acest domeniu, ți-a folosit experiența anterioară din echipa de prim ajutor?
Pot să spun că îmi plac provocările de acest fel și sunt o persoană destul de puternică. Singurele cursuri pe care le aveam erau cele ale Colegiului Azur din Timișoara – specializare asistent medical de farmacie. Licența am luat-o chiar în timp ce lucram deja la Continental. Apoi a mai fost și experiența din echipa de prim ajutor de aici.
Care crezi că sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un pompier?
În primul rând trebuie să iubească mai mult decât orice viața și oamenii, fără asta nu are cum să fie pompier. Mai trebuie să aibă curaj și credință în Dumnezeu. Este bine să fii pregătit pentru orice, pot apărea momente în care să te simți depășit de situație. De aceea cred că această meserie nu este pentru oricine. Ai nevoie de tărie de caracter.
Cum este această meserie, aparent una din lumea bărbaților, pentru o femeie?
E o meserie frumoasă, indiferent dacă ești bărbat sau femeie. Vreau să fiu la același nivel cu colegii mei, în plus ambiția nu cred că face diferențe între femei și bărbați. Deja după primul interviu m-am pus pe treabă să îmi îmbunătățesc condiția fizică. Sunt multe lucruri noi, am învățat deja mult, teoretic și practic.
Ce îți place cel mai mult?
În fiecare minut fac alt lucru, sunt o persoană destul de activă. Îmi place și faptul că e o nouă experiență. Avem o echipă frumoasă, la fel ca și în fabrică. Oricum ținem legătura în continuare. La Continental e un loc de muncă din care ai multe de învățat, sunt oameni diferiți, cu experiențe de viață diferite. Dar înainte de toate e un mediu de lucru profesionist.
Ești primul pompier din familie, ce au spus cei apropiați de alegerea făcută?
Da, pot spune că sunt primul pompier al familiei. Am fost mereu sprijinită în ceea ce am vrut să fac. Fiul meu are 12 ani și jumătate și e foarte mândru de mine.