Georgius Buitul, care a murit pe 10 septembrie 1635, la Caransebeș, a fost primul iezuit român sfințit preot în Roma, unde a studiat între 1619 și 1623, ca rezident al seminarului colegiului german, fiind şi primul român trimis la Roma pentru studiile superioare ecleziastice.
Profesor la Alba Iulia, apoi rector al misiunii iezuite din Caransebeş, unde s-a și născut în jurul anului 1589 (alții spun 1591), hirotonit preot în Roma în 1622, s-a întors la 23 mai 1623 la Caransebeș, unde se spune că a activat cu mult zel, ”combătând pe calvini și convertind mare mulțime de români la adevărata Biserică a lui Cristos”, considerat fiind „însuflețitul apostol al catolicilor de limba română”.
Întors la Caransebeș, pentru predare, Georgius (George) Buitul a folosit o traducere în română a catehismului lui Petrus Canisius (8 mai 1521/21 decembrie 1597), scriitor și teolog iezuit, primul iezuit german, venerat ca sfânt în Biserica Catolică, catehism tradus pe atunci când participa la misiuni populare în Roma.
După moartea lui, catehismul în limba română, care a avut mai târziu o mare influență, a fost trimis la Pojoni (Bratislava de azi, în Slovacia), unde a fost imprimat de Societatea lui Isus, ordinul călugăresc al Bisericii Catolice, aflat în serviciul direct al papei.
Prima ediţie, probabil din 1636, s-a pierdut.
O copie a unei ediţii mai târzii (1703), care a fost tipărită la Cluj, încă este păstrată, „Summa Catechismus szau Kredinczei Katholiscest RP Petri Canisii”, care rămâne şi prima carte tipărită în limba română cu alfabet latin.
Totodată, tot lui George Buitul i se datorează, se pare, și cea mai veche grafie a numelui lui Iisus în limba română cu caractere latine – Jssus, în același catehism.