8 C
Timișoara
duminică 17 noiembrie 2024

Prevenţia pe înţelesul tuturor

Vineri după amiază, în sala festivă a Casei Adam Muller Gutenbrunn a avut loc o adunare cu caracter de dezbatere pusă în practică de organizaţia femeilor liberale. Tema a fost prilejuită de propunerea de lege a prevenţiei în sănătate. Fiind un proiect mai puţin cunoscut, iniţiatorii au ţinut să aducă cât mai multe precizări.

PSD-ul, aflat de altă parte a baricadei politice, evident a avut o altă părere şi a cerut retragerea imediată a proiectului. Liberalii organizează însă informări pe acest subiect. Adunarea tuturor părerilor şi a sugestiilor venite de la bolnavi, dar mai cu seama de la medici, va dura probabil câteva luni.

După cum se ştie, acest proiect este iniţiat de PNL cu puţină vreme în urmă, dar deja a încins părerile celor mulţi. Pe lângă factorii sociali, deloc de neglijat, e şi o chestiune economică. De fapt, totul se rezumă la bani. O boală în stare incipientă se tratează mai repede, mai simplu si cu costuri mai puţine.

Controalele periodice făcute cât mai regulat de fiecare din noi duc la scăderea presiunii asupra medicilor din spitale şi mai ales a celor de la urgenţe, dar va creşte rolul si importanţa medicului de familie. El este cel mai în măsură să vadă starea generală de sănătate a cetăţenilor din aria sa de competenţă. Astfel nu se va mai ajunge în situaţia în care pacientul ajunge la medic în stare avansată a bolii, ceea ce presupune ca statul va scoate bani mai mulţi din buget. Totul sună bine. În cazul în care se constată că suferă de o boală ce putea fi anticipată din timp şi nu au luat măsuri, e de rău. Bolnavii cu o situaţie precară medicală, care nu merg la controale regulate ar putea fi nevoiți să achite parțial sau total tratamentele de care vor beneficia.

Motivele ce au dus la acest proiect de lege au fost aduse la cunoştinţă si explicate de doi dintre iniţiatorii proiectului legislativ: deputatul Lucia Varga, copreședinte al Organizației Femeilor Liberale, și deputatul de Timiș Horia Cristian, ce are si calitatea de practician al domeniului. Medicii de familie ar fi de acord să facă acestă muncă de prevenţie în condiţiile în care casele de asigurări le-ar deconta această activitate, ca pe orice alt tratament sau manevră medicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin duminică cel mai important examen din viața lor

Concursul de Rezidenţiat organizat de Ministerul Sănătăţii se va desfăşura în centrele universitare din Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi București şi va aduna...

Primul RMN de ultimă generație destinat copiilor, de la un spital public din Regiunea Vest, pus în funcțiune cu ajutorul fondurilor europene

Vești bune pentru părinții ai căror copii au nevoie de investigații imagistice medicale în Vestul țării. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu”...

Citește și :