Prețurile carburanților cresc semnificativ ! Unde se vor opri !

295

Guvernul Mihai Tudose revine practic la supraacciza pe carburanţi introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2014. Astfel, accizele pentru benzină și motorină se majorează gradual, în două etape: cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017; și cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, fiind valabile până în anul 2022, inclusiv. Introducerea etapizată a acestei supraaccize s-a luat pentru a nu „crea un şoc la nivelul consumului”, a anunțat Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, măsura este luată în condiţiile în care:

-nivelurile actuale ale accizelor practicate în România, raportat la cursul leu/euro stabilit de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare din luna octombrie 2016, sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene;

-s-a constatat că deşi diminuarea fiscalităţii efectuată la începutul anului 2017 a vizat reducerea preţurilor de piaţă ale carburanţilor, reducerea preconizată a fost atenuată ca urmare a faptului că preţurile fără taxe ale carburanţilor au înregistrat creşteri astfel încât, în prezent, ponderea taxelor în preţul carburanţilor este cea mai redusă din UE, fiind mult sub nivelul mediu înregistrat la nivelul UE;

-în primul semestru al anului 2017, încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767,633 milioane lei.

Ministerul Finanţelor a mai constatat faptul că, deşi ponderea taxelor în preţul carburantului este sub nivelul mediu practicat în Uniunea Europeană, acest lucru nu este direct corelat cu preţul la pompă al benzinei şi motorinei.

Și comparativ cu ţările din regiune, ponderea taxelor în preţurile de piaţă ale carburanţilor este în prezent mai redusă în România: 52% din preţul benzinei şi 50% din preţul motorinei; în Austria – 60% în cazul benzinei şi 55% în cazul motorinei; Polonia – 57% în cazul benzinei şi 54% în cazul motorinei; Bulgaria – 53% pentru benzină şi 51% pentru motorină. Aceasta în condiţiile în care, în medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumulează 62% din preţul benzinei şi respectiv 57% din preţul motorinei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.