Retrospectiva anului 2016, prezentată de conducerea Aquatim, arată promițător, iar totodată se vor investii sume și mai mari în infrastructură și calitatea superioară a apei.
O privire de ansamblu arată că Aquatim este un operator regional al județului Timiș, ce are în vizor 110 localități. Rețelele de apă se întind pe o suprafață de 1.700 km, cu o canalizare de 860 km. Totodată, se remarcă și calitatea serviciilor printr-o licență de operare clasa I, sistem de management integrat calitate, mediu, securitate ocupațională, certificat ISO și un laborator de analiză al apei acreditat RENAR.
Lucrările propuse, în valoare de 180 de milioane de euro, vizează la nivel județean următoarele:
– 13 stații de tratare de apă noi
– 52 de stații pompare apă
– 50 rezervoare înmagazinare noi
– 13,5 km aducțiune nouă front captare
– 93,9 km extindere rețele de apă
– 232 km conducte noi de transport
În 2016, tarifele au scăzut, conform noilor cote TVA de 9% apă și 20% canalizare. Astfel că ultima creștere de tarif introdusă de societatea Aquatim a fost la 1 iulie 2014, când apa a costat 0,00311 lei/l. Județul Timiș rămâne printre primele 6 cele mai ieftine județe în privința prețului la litrul de apă potabilă.
Aquatim a înregistrat și situații excepționale la stația de epurare din Timișoara, cauzate de ploi deosebit de puternice, cu debite de 10-12 ori mai mari, decât cele obișnuite. Pe plan mondial se discută deja schimbarea normativelor de proiectare pentru canalizare. Totodată, societatea a identificat soluții locale de gestionare a apelor de ploaie prin deversare în Bega, în locuri special amenajate sau chiar și realizarea unor bazine tampon de retenție a apei pluviale în pasajele cu probleme.
”Anul 2016 a fost unul foarte bun pentru Aquatim deoarece am finalizat un proiect mare de investiții, în valoare de 118 milioane de euro. În același timp s-au pus premisele pentru un nou proiect și un program de 180 milioane de euro, pentru dezvoltare în județul Timiș. Dacă până acum am dezvoltat orașele din județ, acum a venit rândul comunelor. Urmează ca în mai mult de 50 de localități din Timiș să demarăm modernizări, sisteme de alimentare cu apă, canalizare, pentru a aduce standardele de mediu la un nivel înalt. În 2017 sperăm să semnăm proiectul de 180 milioane de euro pentru că suntem într-o fază destul de avansată, iar proiectul este jurizat la mai multe niveluri”, declară Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim.
De asemenea, conducerea ne asigură că sistemul de canalizare în Timișoara este perfect funcțional. În oraș există aproximativ 15 puncte slabe, unde în urma ploilor abundente, au existat probleme. Punctele sunt însă identificate și se lucrează la această problemă.