Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a vizitat Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), unde sa întâlnit cu conducerea universității, cu prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT, alături de ceilalți reprezentanți, cadre didactice și cercetători.
Ca un lider a abordare practică este binecunoscută, Ilie Bolojan și-a exprimat intenția de a afla mai multe date despre proiectele concrete ale UVT, în care abordarea partenerială și spiritul antreprenorial sunt caracteristici vizibile.
În acest context, au fost prezentate unele dintre cele mai recente proiecte strategice derulate de universitate, care au condus la dezvoltarea capacității de educație și cercetarea aflate la standarde europene.
A fost vizitat Institutul de Cercetări Avansate de Mediu ( ICAM-UVT ), unde se desfășoară proiecte cu multipli parteneri români și străini, dar și amplasamentul investiției în capacități integrate de cazare, realizare pentru UVT prin CNI, respectiv cel mai mare cămin studențesc în România, cu 902 locuri de cazare, care vor anula.
În plus, au fost prezentate și alte capacități educaționale din UVT, laboratoare și amfiteatre care deservesc procesul de învățământ cu un set complet de echipamente digitale și dotări ergonomice, realizarea prin parteneriate cu companiile din regiune sau prin programe de finanțări europene.
A fost vizitat Laboratorul de tehnologii și aplicații Cybersecurity , dar și dotările speciale pe care universitatea le-a integrat pentru pregătirea echipelor de robotică pe care le susține.
Acestea noi direcții de dezvoltare a programelor de studii și centrelor de cercetare din UVT sunt aliniate tendințelor internaționale, captând interesul studenților și publicului din regiune și de la nivel internațional, completând mai multe linii de noi programe de studii și teme de cercetare de avangardă, așa cum sunt și studiile în Inteligență Artificială sau cele ale Științelor aplicate în criminalistică.
În cursul întâlnirii, președintele interimar al României a dialogat cu activitățile UVT și despre reprezentații universităților românești în cadrul alianțelor europene, în ecosistemul Spațiului European al Educației și Cercetării. În acest sens, a fost prezentată inițiativa UVT în formarea rețelei „RO European Universities”, a cărei președinție o deține, rețea în care se află instituțiile de învățământ superior din România membre ale alianțelor europene. Rețeaua funcționează ca partener unic la nivel național în dialogul cu instituțiile centrale, pe teme privind politicile publice în domeniu, iar prin această inițiativă UVT a devenit un factor facilitator în procesul de transfer instituțional al experiențelor pe care universitățile românești le-au parcurs în parteneriatele cu universitățile din întreaga Europă.
Dialogul desfășurat la UVT face parte din seria întâlnirilor pe care președintele interimar al României le realizează cu actori cheie ai evoluției și transformării societăților românești în UE, pentru promovarea celor mai realiste formule de reformă, societăți specifice cunoașterii.