Cu 100 de ani în urmă, în luna aprilie 1917, s-a înființat, la Paris, Comitetul Național al Românilor din Transilvania și Bucovina, sub președinția bănățeanului Traian Vuia, apoi a dr. Ioan Cantacuzino.
A militat pentru independența Transilvaniei și unirea acesteia cu România.
Scrisoarea lui Vasile Stoica, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Românilor din Transilvania şi Bucovina, de la Paris, adresată secretarului de stat al SUA, Robert Lansing, după încheierea păcii cu Germania; hotărârea transilvănenilor de a continua lupta alături de Aliaţi, până la victoria finală.
Domnului Robert Lansing
Secretar de Stat
12 iulie 1918
Washington D.C.
Domnule,
Pacea impusă de Puterile Centrale Regatului român, care a fost înconjurat de duşmani din toate părţile şi nu a avut nici o posibilitate de ajutor din partea Aliaţilor, a provocat indignarea întregii naţiuni române. În mod deosebit aceasta a fost o lovitură dureroasă pentru noi cele patru milioane de români care, oprimaţi de Ungaria şi Austria, vedem în lupta Regatului român salvarea noastră şi, dezertând din armatele austro-ungare ne-am alăturat în număr de peste o sută de mii steagului roşu-galben-albastru al României.
Românii care se află astăzi în afara strânsorii pumnului german, îndeosebi noi, românii din Transilvania şi Bucovina, refuzăm să recunoaştem orice pace care nu ne va aduce deplina libertate şi care nu va uni întregul nostru neam într-un singur stat român. Mai mult, vom face tot ce ne va sta în putinţă, vom organiza forţele pe care le avem în ţările aliate şi vom continua să luptăm de partea Aliaţilor până la victoria finală.
În acest scop, la Paris s-a organizat un Consiliu Naţional al Românilor din Transilvania şi Bucovina, alegând în funcţia de preşedinte pe domnul Traian Vuia şi ca vicepreşedinte pe profesorul Vasile Stoica, aflat acum la Washington (…)
Sursa: Institutul Naţional al Patrimoniului