Duminică, 27 august, încă de la primele ore ale dimineţii, pe platoul din spatele Primăriei din Ghiroda, s-au întâlnit cei mai buni bucătari într-ale specialităţilor făcute la ceaun. S-au încins focurile la 14 ceaune, şi fiecare dintre bucătari, după gustul şi „specialitatea casei”, a pregătit tocăniţa sârbească, ungurească, săsească, secuiască şi românească, din toate legumele sezonului și în amestec cu carne de porc sau vită, cartofi găluşte ori fasole.
Preparatele au fost pregătite cu ocazia primei ediții a „Festivalului Ceaunelor”. Aici s-au întâlnit cei mai buni gospodari din comună sau împrejurimi, dar şi cei mai buni solişti şi dansatori: Carmen Popovici Dumbravă, Cornelia Lupulescu, Georgiana Necşa, Loredana Demian, Narcisa Băleanu, Camelia Miuţescu, Liviu Bazoşan şi Corin Irimia, dar şi ansamblurile Cununa Timişului, Datina, Flori din Câmpie, Junii Gugulani, Voitegeana, acompaniaţi de formaţia “Pro Datina”.
Organizatorii primei ediţii au fost Primăria şi Consiliul Local Ghiroda, Casa de Cultură din localitate şi Asociaţia “Pro Datina”. La ora 15.00, un juriu bine ales şi desemnat a luat ceaunele la rând şi a făcut degustări, locul I revenindu-i lui Giuchici Dorel din Ghiroda, cu tocăniţă de porc. Locul II a fost ocupat de Tiberiu Csaba, tot din Ghiroda, care a preparat gulaş secuiesc, iar locul III i-a revenit lui Mihai Iamandi, din Timişoara, care a pregătit gulaş de vită cu găluşte şi cartofi. S-a acordat și un Premiu Special care i-a revenit lui Marcel Lupaşcu, din Dudeştii Noi, care a gătit crap la ceaun.
Alte specialităţi au mai fost tocăniţă de vită, crap la ceaun, tochitură cu mămăligă sau ceaunul tinereţii.
“Aici am Ceaunul Tinereţii, când eram copii umblam cu motoretele, cu Mobrele, că le ştiţi bine, pe malul Timişului, băieţi, fete şi puneam ce aveam, nu există o reţetă, doar în mintea noastră, carne de porc, carne de vită, cârnaţi, cartofi, pătrunjel, morcov, totul ras pe răzătoare, şi în rest, suflet, mult suflet. Aici e un gulaş secuiesc , de la mama lui cum se zice, tradiţional. Sunt nişte reguli ce trebuie respectate: carne, numai pulpă de porc, fără vită, fără oaie, este o minunăţie. Avem și un ceaun unicat în România după o reţetă proprie, care nu o face nimeni, fasole, cu patru feluri de afumătură, ciolan afumat, kaizer afumat, cu cârnaţ afumat şi cu pulpă de porc.”, a spus un bucătar.
“Ne aflăm în toiul primei ediţii a Festivalului Ceaunelor de la Ghiroda, ne bucurăm de o numeroasă participare, atât din partea concurenţilor cât şi din partea publicului. S-au prezentat 14 concurenţi, cu cele mai diverse sortimente la ceaun, am avut şi surprize plăcute, unul dintre concurenţi a pregătit crap la ceaun. Ne bucurăm de numeroşii artişti care ne vor încânta până la orele 19.00, iar spre seară vom avea un super concert cu Elena Ionescu, Ruby şi Dorian Popa,” a spus organizatorul festivalului, Felician Ciolea.
De la eveniment nu a lipsit, firește, primarul Ionuț Stănușoiu.
“Am vrut să diversificăm activitatea culturală de la Ghiroda, văzând că partea culinară poate să joace un rol important, având în vedere că avem foarte mulţi pasionaţi în comună. Ne-am gândit să creăm un Festival al Ceaunelor şi la Ghiroda. Anul acesta a fost un număr limitat de locuri, însă ţinem să mărim numărul participanţilor, iar pentru aceasta e nevoie de o locaţie nouă. Vom primi indiferent de judeţ orice participant, ne dorim pe viitor parteneri din Serbia şi Ungaria”, a spus primarul comunei Ghiroda.
Toţi participanţii au primit diploma de participare, şi diploma pentru locurile I,II şi III.