Nici munca celor ce trudesc cu stiloul pe hârtie sau cu ochii în calculator nu este simplă deloc așa cum ar crede foarte mulți nefamiliarizați.
A fi scriitor nu înseamnă doar ce face cel cuprins în nomenclatorul meseriilor de la căile ferate, cum circula butada din vremea socialismului. A fi scriitor este muncă de iluminare a celui ce are răgaz să se aplece pe o pagină tipărită. Cei ce se ocupă cu bunul mers al orașului au considerat și anul acesta că în cadrul Galei Excelenţei Timişorene merită evidențiați cei ce au repurtat rezultate deosebite în domeniul literar. Au fost premiate operele literare pentru anul editorial 2016.
Toți cei nominalizați merită felicitările publicului cititor, dar premiile au mers doar la câțiva.
– Premiul Opera Omnia a ajuns la neîntrecutul om de cultură Șerban Foarță pentru întreaga sa activitate de creație literară.
– Premiul Ex Aequo a fost atribuit lui Marcel Sămânță ce până acum a fost cunoscut mai mult pentru genurile gazetărești promovate, iar acum se apleacă mai mult asupra poeziei.
– Gabriel Timoceanu, ce de asemenea era mai cunoscut ca editor al altor scriitori decât pentru propria poezie.
– Premiul pentru proză este atribuit lui Radu Pavel Gheo pentru best sellerul său „Disco Titanic”.
– Premiul pentru critică literară și eseu a fost înmânat Grațielei Benga pentru un volum de sinteză despre poezia Generației 2000.
– Premiul pentru debut a mers la foarte tânara Alexandra Bodnaru, pentru al său volum „Orașul cu gropi în obraz”.
Aceste repere culturale premiate au fost selecționate din cele 31 de volume publicate de autorii timișoreni în anul 2016. Munca de jurizare nu a fost deloc simplă, lucrările analizate fiind de valori ridicate și apropiate.