Premiile Academiei Române merg la universitarii timișoreni Adina Chirilă și Mircea Mihăieș

104

Premiile Academiei Române: profesorul universitar și criticul literar Mircea Mihăieș a fost laureatul Premiului „Titu Maiorescu”, iar conferențiara universitară Adina Chirilă a fost laureată cu Premiul „Timotei Cipariu“.

Academia Română a decernat astăzi premiile anuale, recompensând astfel lucrări publicate în cursul anului 2021. Secția de Filologie și literatură, care răsplătește un număr de opt creații și autori, a decis să acorde în acest an doar patru premii pentru ediții în domeniul filologico-lingvistic, pentru îngrijiri de ediții și un premiu pentru critică și istorie literară.
Comunitatea academică din Universitatea de Vest din Timișoara trăiește momente de profundă bucurie odată cu anunțarea de către Academia Română a laureatului Premiului „Titu Maiorescu”. În acest an, premiul a fost acordat criticului literar Mircea Mihăieș, profesor universitar al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din UVT.

Considerat îndeobște cel mai important dintre premiile acordate anual de Academia Română, premiul poartă numele lui Titul Maiorescu, unul dintre întemeietorii culturii și civilizației române moderne, și i-a fost acordat profesorului universitar de la Universitatea de Vest din Timișoara, Mircea Mihăieș, pentru volumul Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului (Editura Polirom). Volumul întregește seria de trei cărți pe care universitarul și omul de cultură timișorean le-a consacrat marelui scriitor irlandez, James Joyce. E vorba de cea mai amplă întreprindere exegetică, nu doar din spațiul românesc, ci și din cel internațional, dedicată celui care a revoluționat proza din secolul al XX-lea. „Trilogia joyceană”, totalizând aproape 3000 de pagini, cuprinde și Ulysses, 732. Romanul romanului (Editura Polirom, 2016), O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei (Editura Polirom, 2019), Toate cele trei volume au fost succese de librărie, s-au bucurat de o recepție critică sărbătorească și au beneficiat de cele mai importate premii literare din România. Înainte de a fi recompensat cu Premiul „Titu Maiorescu”, Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului a primit și cea mai înaltă distincție a Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Național. De asemenea, Muzeul Național al Literaturii Române i-a acordat Premiul „Alexandru Ciorănescu” pentru literatură comparată, iar Asociația de Literatură Generală și Comparată din România „Premiul pentru literatură comparată” pe anul 2021.
Toate aceste distincții încoronează opera unuia din intelectualii de frunte ai României, cunoscut și pentru intensa activitate publicistică, definită ca o luptă neobosită pentru valorile democrației liberale, pentru o societate deschisă, pentru libertate și egalitate. Mircea Mihăieș este redactorul-șef al revistei de cultură Orizont, editată de Uniunea Scriitorilor din România.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Criticul și universitarul Mircea Mihăieș este un strălucit ambasador cultural al Universității de Vest din Timișoara, dar și al comunității timișorene, binecunoscut în spațiul literar național și internațional. Acordarea acestui premiu de prestanță academică intelectualului și mentorului cultural Mircea Mihăieș este o recunoaștere luminoasă pe care forul Academiei Române a aduce operei acestuia, înscrisă valorilor umaniste universale. Din partea comunității academice din UVT, sunt onorat să-i transmit maestrului Mircea Mihăieș felicitări și gânduri de recunoștință!”

Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului este un studiu critic de peste 900 de pagini care explorează, într-o proză experimentală de maximă dificultate, subteranele minții omenești, într-o încercare de a reconstitui, urmând modelul lui Giambattista Vico din Scienza nuova, istoria umanității începând cu timpurile pre-biblice până în contemporaneitatea jumătății de secol XX.

Mircea Mihăieș este autorul a peste douăzeci de volume de critică, istorie literară și eseu, dintre care menționăm: De veghe în oglindă (1989), Cartea eșecurilor. Eseu despre rescriere (1990), Cărțile crude. Jurnalul intim și sinuciderea (1995), Victorian Fiction (1998), Atlanticul imaginar (2002), Viața, cântecele și patimile lui Leonard Cohen (2005), Metafizica detectivului Marlowe (2008), Despre doliu (2009), Ultimul Judt (2011), Ce rămâne. William Faulkner și misterele ținutului Yoknapatawpha ( 2012), Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist și visător (2014), Acestora li se adaugă cele trei exegeze joyceene. Împreună cu Mircea Nedelciu și Adriana Babeți este coautorul romanului de mare success, Femeia în roșu (1990), ecranizat și transpus în variantă pentru scenă. A publicat, de asemenea, șase volume de analize ale vieții publice din România împreună cu profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland.
Pe lângă alte distincții și premii importante (între care Meritul cultural în grad de cavaler, decernat de Președinția României), Mircea Mihăieș a primit de nouă ori premiul Uniunii Scriitorilor din România.

De asemenea, comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara primește cu deosebită bucurie și acordarea unui alt premiu al Academiei Române pentru un membru al comunității UVT. Suntem onorați și pe deplin bucuroși de acordarea Premiului „Timotei Cipariu“, din secțiunea pentru Filologie și literatură, pentru lucrarea „Antim Ivireanul, Evanghelie, 1697. Ediție critică și studiu filologico-lingvistic”, la care este co-autoare doamna conferențiar univ. dr. Adina Chirilă, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a UVT, alături de a doua co-autoare, doamna Roxana Vieru, pe care le felicităm deopotrivă, cu mare emoție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.