Premii consistente pentru anumite categorii de pensionari, de la Guvern!

236

Un proiect de lege dezbătut de urgenţă de senatori propune acordarea unor premii consistente unei anumite categorii de pensionari, premierea având în loc în contextul Centenarului.

Proiectul prevede acordarea unor sporuri mărite veteranilor şi văduvelor de război în an de Centenar. De asemenea textul mai prevede şi o primă consistentă cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Proiectul este argumentat de faptul că „aceste categorii merită recunoştinţă şi sprijin necondiţionat, pentru că o naţiune nu este cu adevărat puternică dacă nu îşi respectă istoria, armata şi eroii”.

„Se impune o premiere în cuantum de 5.000 lei net pentru fiecare veteran şi invalid de război, precum şi pentru văduvele de război, în data de 1 Decembrie 2018”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Sporurile propuse sunt diferenţiate atât pentru fiecare categorie de beneficiar, cât şi pentru fiecare grad de invaliditate al răniţilor din război.

Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război 

Art. 1 – „Literele a) – c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

) Invalizilor de război:   – 518 lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate;   – 462 lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate;   – 392 lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate;

b) Veteranilor de război – 322 lei lunar;

c) Văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit – 322 lei lunar.   Art. 2 – (1) Invalizii, precum şi veteranii de război primesc, pe lângă indemnizaţiile prevăzute la art. 1, şi un spor de câte 40 lei lunar pentru primul an de participare la război, indiferent de durata participării, la care se adaugă câte 10 lei pentru fiecare lună de participare ce depăşeşte un an calendaristic”.

Art. 16 – „Veteranii şi văduvele de război beneficiază şi de următoarele drepturi:   p) un premiu financiar în cuantum de 5.000 lei net pentru anul Centenarului 2018”.

Proiectul de lege, iniţiat de senatorul Carmen Hărău, va fi dezbătut în procedură de urgenţă la Senat, care este prima cameră sesizată. Pentru a intra în vigoare şi pentru acordarea acestor sume, este nevoie şi de votul Camerei Deputaţilor, forul decizional, apoi de promulgare din partea şefului statului.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.