Nu mai este deloc un secret că la Timișoara s-a gândit întotdeauna în avans cu vremurile trăite. Dacă cineva născocea un lucru, obiect, teoremă sau chiar avea o idee de a face un record, nu s-a stat pe gânduri. Se trecea la fapte. Cine nu a auzit de tramvaiul cu cai ori cel electric? Sau de iluminatul public electric de pe străzi? Toate aceste premiere dar multe alte zeci sau poate sute, au fost materializate aici, pe locul vechii cetăți a Timișoarei.
Orice elev, ce a fost puțin atent la orele de geometrie știe că la o dreptă nu se poate duce mai mult de o singură paralelă. A fost un adevăr de neclintit peste două mii de ani. Dar surpriză! Un tânăr inginer militar și matematician, ce muncea la fortificarea orașului, acum peste două sute de ani, a studiat mult și a spus că la o dreptă se pot duce oricâte paralele diferite. Și a demonstrat asta cu condeiul pe hârtie. A apărut astfel o nouă realitate. Cea a geometriilor neeuclidiene, ce peste timp au stat și la baza teoriilor lui Einstein.
„Din nimic am creat o lume nouă!” a spus simplu Bolyai Janos. Unde? Tocmai aici, la Timișoara. Să fi fost doar o întâmplare? De fapt, este spiritul orașului ce lasă liber gândul și performanța.
Toate performanțele locale sunt cvasi-inutile dacă nimeni nu mai știe de ele. Un grup entuziast de jurnaliști a crezut că aceste lucruri trebuie scoase în evidență și mai mult decât sunt știute acum. Iată că așa a apărut un film extrem de interesant.
Uniunea Jurnaliștilor din Mass-media Minorităților Etnice din Timișoara a realizat un film documentar despre premierele care au avut loc în orașul de pe Bega, în decursul istoriei.
Filmul „Premierele Timișoarei” se adresează în special tinerilor, care sunt interesați de istoria urbei noastre. Aceștia pot afla, vizionând filmul, că în Timișoara au avut loc zeci de premiere naționale, europene și chiar mondiale”, spune Raico Cornea, coordonatorul proiectului.
Pentru film au fost alese zece premiere care au marcat istoria Timișoarei, de la înființarea primei Fabrici de Bere de pe teritoriul actual al României în 1718, până la prima fertilizare in vitro realizată în urbea de pe Bega în 1996.
Filmul documentar „Premierele Timișoarei” are o durată de 20 de minute și a fost realizat după un scenariu de jurnalistul Raico Cornea, iar naratorul filmului este istoricul dr. Alexandru Radovan.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Timișoara și al Consiliului Local, iar filmările au durat trei luni.
La final, oricine poate aprecia un film documentar ce ar trebui să continue cu multe alte episoade, acesta putând fi doar startul unui serial, ce poate va fi urmărit și de alte televiziuni din toată lumea.
[…] „Premierele Timișoarei”, un film scurt despre o istorie lungă! Video […]