Ambrozia devine tot mai agresivă. Se semnalează chiar și la copiii de doi ani, ce suferă de alergii. Tocmai acest fapt a fost unul din declașatorii luptei cu planta nenorocită.
Vin vești bune de la Oncogen – Centrul de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului, al Spitalului Judeţean Timişoara. Aici, de mai multe luni, se duce o bătălie nevăzută și în tăcere, un puternic, dar minuscul dușman. Pe cât de mici sunt elementele din planta de ambrozie ce fac atâtea necazuri celor alergici, pe atât sunt de complexe procesele de laborator ce studiază genele buruienii. Aici se derulează un proiect internațional numit Inspired. Are ca aliat major Universitatea de la Viena, dar și o finanţare europeană de două milioane de euro.
Inspired este cel de-al treilea proiect de cercetare câştigat de centrul Oncogen, în ultimii ani. Dar în viitor, la noi în oraș s-ar putea realiza şi un centru de excelenţă cu principala misiune de a combate alergiile. Dacă se reușește, va fi o nouă premieră națională crede managerul spitalului județean Marius Craina.
„Este obligatoriu să lucrăm în acest domeniu, pentru că acest colectiv, cu aparatura pe care o are la dispoziţie, constituie într-adevăr un centru de excelenţă. Noi trebuie să lucrăm doar la legiferarea acestui centru, pentru a-l introduce în circuitul european şi mondial al cercetării din punct de vedere al alergiilor”, este optimist doctorul Marius Craina.
Trei din cei mai periculoși alergeni din planta de ambrozie, care provoacă alergia la această plantă, au fost izolate și studiate. S-a reușit clonarea acestora în premieră naţională.
Specialiștii au arătat mai demult că alergia la ambrozie este una dintre problemele majore de sănătate publică, fiind cea mai importantă sursă de alergie din zona Banatului.
Profesorul Carmen Bunu Panaitescu, ce are ca specialitate chiar alergologia, face pentru prima data la noi un anunț de importanță științifică deosebită:
„În premieră naţională absolută doresc să anunţ că primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate şi produse în centrul nostru, sunt primele alergene clonate în România. Pentru acest an ne propunem să izolăm toate cele unsprezece fragmente patologice din polen, adică vom şti ce este rău în ambrozie, vom putea să studiem aceste fragmente şi, pe baza acestor studii, vom putea hotărî cum trebuie să arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozia”, a explicat Carmen Bunu Panaitescu.
Pentru autoritățile ce încă cred că este doar o simplă buruiană fără importanță, este bine de știut că lupta cu alergenii nu este o vorbă goală.
„Am constatat, prin studiile pe care le-am făcut, că zona cea mai expusă este cea periurbană, acolo unde se întâlneşte atât efectul polentului, cât şi al poluării. Au început să apară copii de vârste foarte fragede cu alergie la ambrozie. Am cazuri de copii de doi ani care deja dezvoltă alergia la ambrozie, care arată că există nişte modificări încă din viaţa intrauterină. Majoritatea persoanelor afectate de alergia la ambrozia sunt adulţii, pentru că ei sunt în activitate şi vor fi expuşi în lunile august-septembrie la cantităţile imense de polen care există în aer, ei dezvoltă rinoconjuctivită şi apoi astm şi au o calitate a vieţii extrem de alterată în această perioadă. Anul acesta, au fost cazuri extrem de severe la sfârşitul lunii august, încât a fost nevoie să administrez terapie de urgenţă, nu doar de boală alergică”, atrage atenția doamna doctor Panaitescu.
În ciuda pericolului evident, la noi în țară nu există un site de alertare a populaţiei cu privire la apariţia valurilor de polen, așa cum există în toată Europa civilizată. Dar specialiștii de la Oncogen se vor înhăma și la această problemă chiar dacă nu ar fi treaba lor ci a autorităților de mediu.
„În timp ce în vestul Europei, ţările şi-au pus la punct aceste sisteme de alarmare la apariţia valurilor de polen, care au consecinţe asupra sănătăţii populaţiei, România nu are un astfel de site. Aceste site-uri seamănă cu cele de meteorologie şi includ un cod de culori: galben, portocaliu şi roşu, în funcţie de concentraţia valului de polen care se apropie. Aceste site-uri permit pacienţilor cu alergii, de exemplu la ambrozie, să vadă când se apropie valul de polen de locul în care stau, când ajunge maximul şi când se preconizează a trece, pentru a se putea pregăti. Lucrul acesta ar trebui să fie instalat pe telefoanele mobile şi să te alerteze, să vezi harta pe telefon a modului cum se apropie valul de polen, aşa cum sunt site-urile meteo. O să ne implicăm noi cât putem în problema asta şi cu ajutorul spitalului să facem acest site”, a detaliat problema profesorul Virgil Păunescu.
Pentru combaterea eficientă a plantei, dar și a bolilor ce le declanșează, este nevoie de o serioasă conlucrare a tuturor factorilor ce pot da o mână de ajutor.
„Există o iniţiativă parlamentară prin care s-ar putea declara ambrozia ca plantă de carantină. Sunt doi parlamentari care doresc să dezvolte o astfel de lege. Ministerul Sănătăţii este alături de această iniţiativă, singurul minister care trebuie convins şi spune că nu are date, dar noi le vom furniza, este Ministerul Agriculturii. Planta există pe terenurile nelucrate şi a început să afecteze şi culturile. Dacă va fi plantă de carantină, atunci vor exista măsuri care se pot lua, se pot aloca fonduri pentru a o stârpi atunci când este mică, nu după ce s-a dezvoltat şi elimină polenul. Ea trebuie să fie distrusă prin lucrarea polenului, nu prin metode chimice”, a concluzionat Carmen Bunu Panaitescu.