-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Premieră medicală la Spitalul Judeţean Timişoara-video

Două intervenţii endovasculare, ambele în premieră în ţară noastră, au avut loc astăzi la Spitalul Clinic Judeţean „Pius Branzeu” din Timişoara

Prima intervenţie a fost făcută la o pacienta de 24 de ani, care a fost diagnosticată cu sindromul May Thurner, care a cauzat o tromboză gravă venoasă

“Această am tratată împreună cu doctorul Tutelcă cu ceva timp, tot endovascular, trombul respectiv a fost dizolvat, dar a rămas pe loc cauza. Cauza fiind o strâmtoare a unei vene principale a corpului în interiorul abdomenului. Acest sindrom a fost tratat astăzi cu un stent special, este un tratament care este considerat standard în această boală şi avem

 

IMG_0672

Două intervenţii endovasculare, ambele în premieră în ţară noastră, au avut loc astăzi la Spitalul Clinic Judeţean „Pius Branzeu” din Timişoara

Prima intervenţie a fost făcută la o pacienta de 24 de ani, care a fost diagnosticată cu sindromul May Thurner, care a cauzat o tromboză gravă venoasă.

IMG_0669

“Această am tratată împreună cu doctorul Tutelcă cu ceva timp, tot endovascular, trombul respectiv a fost dizolvat, dar a rămas pe loc cauza. Cauza fiind o strâmtoare a unei vene principale a corpului în interiorul abdomenului. Acest sindrom a fost tratat astăzi cu un stent special, este un tratament care este considerat standard în această boală şi avem marea bucurie să-l fi pus împreună pentru prima dată la noi.”, a spus Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară.

“Am făcut tromboză, am venit la spital, atunci domnul profesor şi-a dat seama şi de acest sindrom care era destul de greu de managiuit, în sensul că putea să fac din nou tromboză venoasă profundă, sau să ajung să fac insuficientă venoasă cronică şi atunci s-a hotărât să încerce această operaţie şi să pună un stent, lucru care nu prea se face de obicei, mai ales în zona noastră şi a şi reuşit.”, afirmă Cotuna Alexandra – pacienta.

Cea de-a două premieră se referă la o intervenţie endovasculara la nivelul arterei iliace.Localizarea este deosebit de gravă, ruptură acestui anevrism putând duce chiar şi la deces. Tratamentul s-a realizat prin implantarea pentru prima oară în ţară noastră a unei proteze special construite pentru arteră iliacă.

IMG_0667
“Celălalt pacient este un caz foarte, foarte dificil, este un tânăr cu o boală severă generală, care a făcut să aibe mai multe dilatatii arteriale în interiorul corpului, pentru care s-a intervenit de mai multe ori, inclusiv în abdomen sau în diverse alte locuri din corp. Din cauza fragilităţii extreme a vaselor leziunea pe care noi am tratat-o astăzi şi care este în abdomen, nu avea indicaţie decât endovascular.”, a spus Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară.

La cele 2 intervenţii medicii români, Prof. Dr. Mihai Ionac şi Dr. Adrian Tutelcă colaborează cu Dr. Rolf Dammrau, chirurg vascular din Germania, cu experienţă redutabilă în chirurgia endovasculara.

“Avantajele unei astfel de intervenţii sunt că pacientul rămâne fără simptome. SImptomele principale constau prin faptul că după ce face efort, fiind vorba de un pacient tânăr, el simte tensiune, presiune în piciorul bolnav, din cauza că sângele nu se poate drena în cantitate suficientă către inima. Şi atunci noi punem acest stent cu care îl lărgim practic calea de scurgere a sângelui venos şi eliminăm aceste simptome.”, afirmă Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară.

“Este un mare avantaj pentru pacient. Nu mai trebuie tăiat abdomenul având un risc ridicat de infectare, acum se poate face printr-o mică incizie excluzând anevrismul. Această tehnică se foloseşte în Germania, Anglia, Franţa, Norvegia pentru mai mult de jumătate dintre pacienţi şi sper că acest lucru se va întâmplă şi aici, sper că medicii să ducă acest proiect mai departe.”, a declarat Dr. Rolf Dammrau, chirurg vascular din Germania.

“În medie operaţiile au durat 4 ore. Prima a mers foarte repede, a două a fost un caz mai complicat, cum a spus şi domnul profesor, şi a durat ceva mai mult. Evident că a ieşit totul bine.”, a spus Dr. Adrian Tutelcă, medic specialist radiologie, Spitalul Judeţean Timişoara.

Cele două intervenţii sunt posibile datorită faptului că SCJUPBT a intrat în programul destinat acestui tip de intervenţii, operaţii hibride, program finanţat de CNAS.

“Având în vedere competenţă şi pregătirea personalului de la secţia de radiologie şi secţia de chirurgie vasculară, CNAS a aprobat introducerea spitalului nostru în programul naţional, au fost alocate fonduri, colegii de la serviciul de achiziţii au demarat procedurile pentru licitaţia materialelor sanitare necesare acestor tipuri de intervenţie, astfel că suntem în măsură şi posibilitatea de a execută operaţii de ultima generaţie din acest punct de vedere. O intervenţie chirurgicală poate să coste de la câteva sute de euro până la câteva mii de euro, în funcţie de complexitatea acestor intervenţii chirurgicale. Din păcate, sunt destul de frecvente, săptămâna trecută s-a primit un comunicat de presă cu o fetiţă, operată tot prin acest gen de intervenţie radiologică invazivă, o fetiţă a cărui intervenţie a fost necesară efectuată în regim de urgenţă.”, a spus Marius Craină, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Sursa: televiziunea-medicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :