Conform legii, prelevarea de organe e interzisă în cazurile de morți violente, dacă se compromite autopsia și, în consecință, șansele la aflarea adevărului și la un proces corect. DNA i-a trimis în judecată pe un procuror și pe un medic legist, care inițial s-a opus prelevării.
Pe 28 martie 2014, bodyguardul Ozsvath Oszkar Levente Sandor din Marghita, județul Bihor, a fost victima unei agresiuni în urma căreia a intrat în moarte cerebrală. Familia a fost de acord cu donarea de organe și, din acel moment, s-a declanșat o operațiune de încercare de a-l determina pe medicul legist să semneze acordul de prelevare.
De la bărbatul aflat în moarte cerebrală au fost transplantate cinci organe: rinichii, pancreasul, ficatul și corneea, totul după mai multe discuții între procurori și medici. Într-una din aceste conversaţii, un medic cataloghează lucrurile la care era îndemnat drept “pe lângă lege”.
“Nu-i pe lege. Deci, nu-i pe lege! ÎI PE LÂNGĂ! Nu este pe lege! Scrie clar, în cazuri de morţi violente şi care pot compromite rezultatul autopsiei, mă rog, LCM (n.r. lovituri cauzatoare de moarte), omor, nu se face prelevare de organe”, îi spune, la un moment dat, șeful de la medicină legală Bihor, Gabriel Mihalache, procurorului șef Vasile Constantin Popa, care insista să se facă prelevarea, la rugămintea altor persoane din sistemul sanitar.
Pentru că șeful de la medicină legală Bihor, Gabriel Mihalache, a refuzat să își dea acceptul pentru prelevare, medicul Carmen Pantiș, coordonator de transplant din Bihor, unul dintre județele cele mai ”productive” din țară, a apelat la o prietenă magistrat.
Întreag poveste, pe libertatea.ro.