6.2 C
Timișoara
vineri 29 noiembrie 2024

Praga: “Oraşul de aur” în culorile toamnei

Este de ajuns să ştii că este situat în Boemia centrală şi deja gândul la o localitate aflată într-o regiune cu un asemenea nume primeşte brusc un aer melancolic, pitoresc, blând. Aici se află una dintre cele mai cochete şi mai atractive capitale europene, un vechi oraş regal care atrage anual peste patru milioane de turişti, dar reuşeşte să-şi păstreze totuşi aerul de măreţie de demult, ce nu apune niciodată.

Agenţia de turism Ultramarin vă propune să exploraţi în această toamnă un oraş în care aproape toate obiectivele importante din Oraşul Vechi sunt în patrimoniul UNESCO – o multitudine de palate şi taverne răsfirate pe străzi pitoreşti, cu un aer de secol XVII – toate acestea însă restaurate şi bine întreţinute, într-o zonă exclusiv pietonală.

Praga este o citadelă a catedralelor, a turnurilor, a palatelor, aşezate în jurul Vltavei pe care alunecă graţios lebede, şi ele parcă din alte timpuri. Oraşul pare că nu a simţit curgerea timpului: uliţele şi străzile pietruite, vilele şi palatele au grădini cu aer nostalgic, maiestuosul Castel (care, conform Cărţii Recordurilor, este cel mai mare castel din lume, având 570 m lungime), dau impresia că trăieşti în urmă cu câteva secole, printre cavaleri şi regi. Plimbându-te pe străduţele întortocheate din Staré Město, printre comercianţi ambulanţi costumaţi ca pe vremuri, crâşmari care te îmbie să le calci pragul tavernelor medievale sau saltimbanci stradali ce-ţi umplu urechile cu poveşti şi balade din alte veacuri, te aştepţi în orice clipă să dai nas în nas cu domniţe graţioase sau aristocraţi de modă veche.

Staré Město, sau Oraşul Vechi – situat între Piaţa Wenceslas şi Podul Carol, este cel mai frecventat loc turistic din Praga. Alei înguste se stracoară printre clădiri baroce şi gotice, precum Catedrala Tyn (1256) sau Biserica Sfântului Nicolae (sec XIII). În piaţa din Staré Město se află faimosul Ceas Astronomic (Orloj), construit în 1410, iar turnul Vechii Primării oferă o privelişte panoramică  unică asupra întregului loc.

Un alt obiectiv pe care Ultramarin vă îndeamnă să îl vizitaţi este Castelul Praga – domeniul legendar al întemeietorilor oraşului şi al tuturor ducilor, regilor şi împăraţilor Boemiei. În prezent, acesta este muzeu, dar şi sediul preşedinţiei. Piatra de temelie i-a fost pusă undeva prin 870, acesta fiind celebrul castel care l-a inspirat pe Franz Kafka pentru romanul cu acelaşi nume. În complexul de clădiri care alcătuiesc castelul se mai află Bazilica Sfântului Gheorghe, Catedrala Sfântului Vitus, patru palate (vechiul palat regal – Starý královský, palatul de vară – Letohrádek královny Anny, palatul Lobkovický şi noul palat regal – Nový královský), numeroase alte conace, amfiteatre şi edificii si opt grădini. Castelul care l-a inspirat pe Kafka este situat, precum în roman, pe un deal semeţ, de pe care ai o privelişte grandioasă asupra Pragăi.

“Oraşul celor o sută de clopotniţe” sau “Oraşul de Aur” mai are încă zeci de locuri de descoperit, zeci de emoţii de trait, zeci de amintiri pentru o viaţă. Praga este un oraş ce trebuie vizitat măcar o data, iar anotimpul frunzelor colorate este una din cele mai bune perioade pentru a parcurge pe îndelete, alături de ghizii Agenţiei de turism Ultramarin, străduţele neasemuite ale frumosului oraş. Detaliile excursiei le găsiţi aici: http://www.ultramarintm.ro/d44/weekends/weekend-cu-autocarul/praga-orasul-de-aur.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :