Galeria 5 de pe strada Vasile Alexandri găzduiește până vineri, 12 aprilie, expoziția „POVEȘTI ÎN RAME din VALEA ALMĂJULUI prin BANTUL MONTAN”, dedicată folclorului tradițional bănățean.
Micul spațiu al galeriei devine astfel un punct de întâlnire al istoriei și culturii bănățene, cu povești din Banatul Montan, aduse la urechile publicului prin fotografii vechi și noi, lansări de carte, ateliere meșteșugărești, expoziții de costume populare și multe alte evenimente.
Pasionați de istoria și cultura locală, fotograful Nicolae Șușara și Claudiu Vatau, și el fotograf de ocazie din Valea Almăjului, au decis să promoveze Banatul Montan. „Expoziția eveniment a însemnat să atragem de partea noastră diverși oameni pasionați de turism, istorie, dar și administrații publice locale. Am rămas surprins plăcut că toată lumea a fost deschisă spre a promova zona Văii Almăjului. Nu foarte mulți oameni o cunosc. Am întâlnit și persoane care n-au ajuns niciodată în Caraș”, mărturisește Claudiu Vatau.
Intrarea la eveniment este liberă. Proiectul este realizat cu sprijinul Centrului de Proiecte al Primăriei Municipiului Timișoara.
Expoziția include imagini din Banatul Montan. Nicu Șușara a fotografiat răsăritul pe Muntele Semenic, urmele de dinozaur pitic din Valea Zânelor sau Lacul Buhui în toate anotimpurile anului. Cei interesați pot vedea și imagini cu flora și fauna din Banatul Montan, dar și locurile încărcate de istorie.
La inițiativa celor doi s-a alăturat și Laurențiu Călinescu, din partea Muzeului Vatra Strămoșească Bozovici. El a adus o la Timișoara expoziție de costume populare vechi. Acesta a povestit și câteva dintre cele mai inedite obiceiuri ale țăranilor din Valea Almăjului.
Iacob Sîrbu, colecționar pasionat, a expus o frântură din colecția sa care numără peste 1.600 de cărți poștale vechi, dar și poze realizate de turiștii din Băile Herculane de secol XX. Cei curioși pot afla de la el povestea foișorului construit de 80 de muncitori într-o singură noapte și pot să descopere cum arătau turiștii la acea vreme, dar și cum își petreceau timpul.
Mai multe despre tradițiile, istoria și cultura Banatului Montan citiți în numărul 365 al ziarului tipărit Banatul Azi care urmează să apară joi, 11 aprilie, la chioșcurile de presă.