Luni, 20 august, la Timișoara s-au spus povești din război. Singurul veteran în viață din Banat a participat la o ceremonie care comemorează veteranii Regimentului 6 Artilerie Grea.
Constantin Călina, ajuns la 97 de ani, își amintește și acum fiecare moment petrecut pe front.
”Noi am început comemorarea veteranilor Rregimetului 6 în 1983. Atunci am început cu 3 – 5 veterani. În fiecare an, 20 august, a rămas cea mai importantă zi din viața noastră, a acelora care am fost pe front și care am scăpat”, a declarat veteranul.
Fostul soldat nu uită aventurile petrecute pe front și nici momentele importante din lupta cu sovieticii .
”Eram pe front în Moldova. Au fost lupte mari din primăvara anului 1944, ajunseseră rușii de la Stalingrad și, un an și jumătate au urmărit Armata Română. La 20 august au avut niște difuzoare pe tot frontul, la care au transmis: ”Soldați români, pregătiți-vă caii că mâine plecăm la București. Noi am zis că e propagandă, dar dimineață la ora 5 a fost un cutremur dumnezeiesc acolo și două armate puternice sovietice au atacat cu blindate, cu aviație, cu infanterie. Cei din Armata Română, care erau în prima linie, au ridicat toți mâinile sus și s-au predat că era imposibil să mai reziste”, povestește Constantin Călina.
An de an și numărul urmașilor veteranilor de război scade.
”Vorbim de aproximativ 5 urmași și despre domnul Constantin Călina care e, la 97 de ani, încă port drapelul Artileriei Grea. A prins al Doilea Război Mondial și e omul care a participat la campania regimentului pentru dezrobirea Ardealului în 1944”, spune Lauențiu Mihoc, profesor de istorie.