Mircea Radu străbate zonele etnografice ale Hunedoarei ca să afle de la oamenii locului legende, poveşti şi – nu în ultimul rând – reţete autentice. Iar toate comorile descoperite sunt povestite aici şi întinse pe masă în evenimente gastronomice alternative, la care publicul este invitat să guste bucate pregătite chiar de gospodinele care au fost descoperite şi filmate în catunele din munţii dacilor.
Proiectul este lansat de 3 oameni de televiziune: Mircea Radu, cunoscutul prezentator, Marius Toader, creatorul primelor formate de televiziune exportate cu succes în străinătate (formatul Mom Made Me a Star este la sezonul 4 în Marea Britanie, achiziționat de BBC) și producător al multor emisiuni de referință pe piața de televiziune din România (Masterchef, România mea cu Emil Hurezeanu, Reporter Incognito, Animat Planet), Adrian Robe, producător și regizor de emisiuni tv și film documentar, co-creator alături de Marius Toader al formatului tv Miss Fata de la Țară, exportat în peste 20 de țări.
Evenimentele gastronomice ale proiectului vor avea loc în satul Costești, la poalele cetății Cetățuia. Locația nu este aleasă întâmplător, având poate cea mai frumoasă perspectiva asupra văii care duce spre capitala regatului dac, Sarmizegetusa Regia. În cadrul fiecărui eveniment, o gospodină va găti chiar la fața locului unul dintre preparatele delicioase ale zonei, dezvăluind pas cu pas o rețetă autentică păstrată din bătrâni. Iar câțiva dintre producătorii și meșteșugarii locali vor fi invitați să prezinte produsele ce ies din mâinile lor.
Gospodinele incluse în proiect locuiesc în sate și cătune izolate ale munților Șureanu, precum Ursici, unul dintre puținele sate rămase fără curent electric și ferite astfel de așa-zisa modernitate, ori satele înșirate pe valea ce duce spre Sarmizegetusa Regia. Toate preparatele sunt făcute din produse naturale ale zonei și provin din gospodăriile oamenilor locului, de la stânele din munți ori de la producători cu mici ferme de familie.
Proiectul este sprijinit pe plan local atât de primăriile comunelor pe raza cărora se află cetățile dacice, cât și de organizațiile județene de profil precum Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice Hunedoara și Agenția de Dezvoltare Economică-Socială a Județului Hunedoara.
Proiectul se adresează turiștilor de orice vârstă care, nu doar că vor avea șansă să guste din preparate făcute după rețete autentice, vechi, unele chiar pe cale de dispariție, ci vor putea descoperi poveștile din spatele acestor rețete, legende ale locurilor și vor interacționa pe viu cu cei care le-au păstrat și care le duc mai departe. Evenimentul de lansare a proiectului va avea loc în dată de 14 iulie, iar episoadele gastronomice se vor întinde weekend de weekend, pe întreagă durata a verii.
Sursă: Digi24.ro