Povestea uneia dintre cele mai vechi redacții de sport din România. „Divizia Sport” a Radio Timișoara, la trei decenii de activitate

1067

Una dintre cele mai longevive redacții de sport din țară a sărbătorit, la mijlocul acestei luni, trei decenii de activitate. Este vorba de „Divizia Sport” din cadrul Radio Timișoara, care, pe 11 martie 1990, emitea pentru prima dată. „Nășită” de regretatul Bogdan Herzog, alături de Nicolae Secoșan, „Divizia” a fost prezentă, de-a lungul a 30 de ani, la cele mai importante evenimente sportive din vestul țării. Și nu numai!

De altfel, redacția a ținut să marcheze cele trei decenii în slujba sportului printr-o serie de episoade în care a rememorat evenimetele cele mai importante din ultimii 30 de ani, dar și printr-o ediție specială de două ore, în care a deschis cutia de amintiri, alături de cea mai reprezentativă voce a transmisiunilor sportive din această parte de țară, cea a lui Nicolae Secoșan — care a și fost propus, recent, pentru titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei.

„Hai să îi zicem… Divizie!

Unul dintre portdrapelurile presei sportive timișorene de după Revoluție e, fără doar și poate, Divizia Sport de la Radio Timișoara. Denumirea dată redacției de sport de regretatul Bogdan Herzog a rămas și astăzi un punct de reper într-un peisaj mediatic local din ce în ce mai sărac, atât numeric, cât și calitativ. „Totul a pornit dintr-un entuziasm care ne stăpânea pe toți atunci, după evenimentele din decembrie 1989. Primele legături ale radioului cu sportul se produceau, în acea perioadă, doar în buletinele de știri, când se dădeau informații despre vreo performanță mai acătării. Rubricile de sport de dimineață și seară au apărut ceva mai târziu. Ulterior, și cele de la 12:30, 16:30, mai nou 9:30. Dar Divizia Sport s-a născut practic la transmisiunile fotbalistice din B3, cum se numea pe atunci. Primele zile ale noastre la radio au fost un amestec de voioșie și entuziasm. Ideea lui Bogdan Herzog a fost să avem un compartiment puternic de sport și muzică. Și o redacție, dar nu așa, propriu-zisă, ci o… Divizie. Și iată că acest lucru a rămas până acum”, a povestit Nicolae Secoșan, în cazul ediției aniversare.

De atlfel, și genericul de-atunci, „Actualități, muzică și sport”, sublinia viziunea lui Herzog despre cum ar trebui să fie relatate lucrurile pe frecvențele radioului timișorean. „Toate aveau un rol important, mai ales în acele zile. Știrile, evident, cele mai importante, firește și muzica, dar și sportul. La reluarea activității radioului, în decembrie 1989, Bogdan Herzog spunea că, pentru a crea o emulație deosebită și pentru a atrage ascultătorii, e bine ca măcar două zone să fie bine acoperite: muzica și sportul. A făcut tot ce a putut în acest sens. L-a adus în Radio pe Gelu Stan, un nume care nu mai are nevoie de completări și, cu voia dumneavoastră, și pe mine, mă cunoștea pentru că eram colaborator al radioului, până în 1985, perioadă în care transmiteam pentru Radio România (n.r. — 1969). Și eu spun că, iată, a dat lovitură, spun eu, cu această combinație.”

Celtic, Atletico, Real, Șahtior, Stuttgart, Manchester

Nume importante din fotbalul mondial, care au ajuns, în timp, la Timișoara, pentru a înfrunta Politehnica, fie în Cupa UEFA, fie în preliminariile Ligii Campionilor. Divizia Sport a fost prezentă, pe stadion, la toate aceste confruntări. „Nixe”, cum îl alintă apropiații și ascultătorii fideli, a dezvăluit că transmisiunile de la Glasgow și de la Madrid sunt cele mai apropiate sufletului, din cele 1113 realizate până în 2008, la pensionare. „De multe ori mi s-a pus întrebarea «care e cel mai grozav meci pe care l-ați transmis». Nu eram încă la Radio Timișoara, când, în 1980, Poli elimina Celtic Glasgow. Acesta mi s-a părut vârful la acea vreme. Un deceniu mai târziu, Poli – Atletico e la fel de important pentru fotbalul timișorean, Poli, alb-violet, radio și așa mai departe. Însă aceste două meciuri au fost pentru mine cele mai importante. Cel de la Timișoara, când am câștigat cu 2–0 și, mai ales, acel meci de pe Vicente Calderon, care aveam impresia, atunci, că nu se mai termină. Nici pentru cei ce ascultau acasă, nici pentru mine, care priveam acolo, la ceas, din 10 în 10 secunde!”, spune Nicolae Secoșan.

„Divizia Sport”, între concursurile complexe și ședințele riguroase

De-a lungul celor trei decenii de sport la Radio Timișoara, au apărut mai mulți jurnaliști sportivi, formați în jurul lui Nicolae Secoșan. Aceștia au fost aleși, în primii ani, după o serie de concursuri în care trebuiau să-și dovedească aptitudinile care să-i recomande pentru a intra pe post. „După 1990, am făcut mai multe concursuri, pentru a crea o redacție cu redactori și colaboratori. Chiar i-am notat pe băieții admiși după concurs. Cred că am avut vreo cinci astfel de concursuri, de-a lungul anilor. După primul, au fost racolați Radu Micu, Adrian Schindarli și Călin Păltinean. După câțiva ani, au câștigat Octavian Manciu, Ovidiu Forai și Valentin Popa. La următorul, i-am acontat pe Florin Cărăbaș, Aurelian Teculescu, Nicolae Gavrea, Ciprian Ardelean și Cosmin Marinescu. Apoi, Bruno Biringer și Gelu Rujanschi, Leontin De Maio, Sorin Pușcuță, Mircea Rusnac, iar la ultima generație, Lucian Lipovan, Cristian Voinescu, Nelu Vlad, Cătălin Moțiu și Dan Ciutacu. Sunt 21 admiși după astfel de concursuri, dar, în total, în toată perioada petrecută de mine la Radio sunt în jur de 30. Și, firește, povestea merge mai departe, cu băieții care sunt acum la radio”, explică Nicolae Secoșan, în „Fotbal Vest”.

Un „capitol” aparte din viața redacției de sport a Radio Timișoara îl reprezentau ședințele de redacție, de luni și vineri, în care erau discutate subiecte și modalitatea abordării lor. „O adevărată școală practică de jurnalism. Am învățat să privesc sportul cu alți ochi și am înțeles, mai profund, competițiile sportive. Așteptam, cu emoții ședințele de analiză, de după transmisiuni, pentru că domnul Nicolae Secoșan ținea foarte mult ca tot ceea ce transmitem să fie cât mai corect și din punct de vedere gramatical. A fost un dascăl extrem de exigent, de aceea spun și acum că nota 10 a fost la dumnealui, pentru modul în care ne-a învățat să ne facem treaba profesionist. Avea o agendă în care nota cu rigurozitate totul, era foarte atent la acuratețea transmisiunilor noastre. Și e o lecție care, pentru cineva care vrea să performeze și ca jurnalist, nu doar în postura de comentator sportiv, e foarte importantă”, și-a amintat în aceeași emisiune și Remus Nistoran, unul dintre jurnaliștii „crescuți” la Divizia Sport.

„Nixe” explică modul în care gândise, în acea perioadă, coordonarea redacției. „Ca unul care iubește meseria asta, eram trist când se întâmpla o stângăcie și îmi era rușine de ascultători. Îi mai certam pe cei vinovați, așa, părintește, și îi mai opream de la transmisii. Și asta pentru că era mai rău dacă le-ai fi tăiat din bani. Pentru că și așa făceam totul mai mult din plăcere, din pasiune. Erau alte vremuri. Era încă entuziasmul și curățenia omului, care astăzi nu mai există”, a spus, tot pentru „Fotbal Vest”, cel care, în luna mai, va împlini 75 de ani.

Ședințe altfel, doar cu prilejul unor performanțe istorice

În anii în care a condus redacția de sport a Radio Timișoara, ședințele obișnuite de la început și sfârșit de săptămână se țineau în sediul instituției. Au fost însă și două excepții de la regulă. Una dintre ele, aminitită de Nicolae Secoșan, în timpul Mondialului de fotbal din 1994, din SUA: „Îmi amintesc că, în iulie 1994, după victoria României la Pasadena, împotriva Argentinei, 3–2, Divizia Sport a făcut ședința de luni dimineața la Fabrica de Bere. Abia se deschisese grădina Fabricii de Bere, iar în cinstea acelei mari victorii a tricolorilor am zis: «Băieți, haideți să stăm la o halbă și să ne bucurăm împreună de perfromanța izbutită de ai noștri azi-noapte!»”. În 2020, „Divizia Sport” din cadrul Radio Timișoara numără cinci membri: Adrian Schindarli, Viorel Jurcuț, Florin Cărăbaș, Gabriel Toth și, cu voia dumneavoastră, subsemnatul, Claudiu Sav, la care se mai adaugă și alți colaboratori, din Arad, Hunedoara, Oradea și din sudul țării.

Divizia Sport oferă zilnic patru rubrici de știri sportive, la orele 7:05, 11:05, 16:05 și 21:05. De asemenea, în zilele de sâmbătă și duminică, se difuzează emisiunea Arena Radio, urmașa vechiului AMS (Actualități, Muzică, Sport). Chiar dacă multiplexul de transmisie al ligii secunde s-a întrerupt în urmă cu exact doi ani, Radio Timișoara continuă să ofere informații în timp real de la fiecare etapă, prin intermediul colaboratorilor din această jumătate a țării și nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.