Povestea kimonoului japonez, dezvăluită la Universitatea Politehnica Timișoara

250

Cultura japoneză își face loc printre cărțile Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara. Unul dintre cele mai reprezentantive obiecte pentru țara asiatică, kimonoul, este expus în holul spațiului de lectură.

Câteva piese foarte rare și vechi au fost expuse în cadrul evenimentelor ce marchează 98 de ani de înființarea Politehnicii. Unele kimonouri au și 200 de ani vechime. Colecționarul care a decis să împartă cu timișorenii bijuteriile vestimentare a dezvăluit ce reprezeintă ele pentru japonezi.

”Kimonoul japonez este o poezie în mișcare. Fiecare kimono recită o poezie. Cele pentru băieți au povești de eroism la rădăcină, mituri japoneze, cum ar fi mitul lui Kintaro. El este un băiat minune, care a crescut, ca și alte personaje legendare, printre animale și stăpânește regnul animal, ceea ce este o putere deosebită. Pentru acest motiv este considerat un model pentru toti băieții. De ziua băieților, în mai, se decorează casele cu figurine care îl reprezintă pe Kintaro”, a explicat Camelia Nakagawara, deținătorea colecției.

Kimonourile expuse sunt toate din mătase naturală și sunt decorate cu picturi și cusături realizate manual. Unele simbolizează natura, cu stoluri de cocori, altele lupte eroice și cele feminine de cele mai multe ori sunt acoperite cu motive florale. Expoziția de kimonouri poate fi vizitată timp de două săptămâni, în holul Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.