Povestea fetei care trăiește de 24 de ani în România, dar nu este cetățean român. Statul nu îi eliberează un buletin

1552

Aleksandra Julia are 24 de ani și trăiește în județul Gorj de la vârsta de două luni, împreună cu tatăl său. Cu toate acestea, nu este cetățean român, neavând vreo identitate și fiind, practic, inexistentă pentru statul român, care nu vrea să îi elibereze un buletin.

Din acest motiv, Aleksandra nu a putut să aibă o viață normală: nu a primit vreodată alocație de la statul român, nu și-a putut termina studiile, având doar 11 clase, nu se poate angaja și nu poate să se mărite, notează Impact în Gorj.

Tatăl Aleksandrei a lucrat în Germania, acolo unde a avut o relație cu o femeie din Polonia. Rodul iubirii lor, Aleksandra, s-a născut într-un spital din Germania, iar cei doi au venit în România când fetiţa avea două luni. La scurt timp după, mama şi-a manifestat dorinţa să plece din nou la muncă în Germania şi nu s-a mai întors niciodată. Fetiței i-a rămas doar un certificat constatator al naşterii emis de spital, în care figurează cu numele Aleksandra Julia Panczyk. În acest document e menționat doar numele mamei, nu și cel al tatălui.

În urma demersurilor pe care le-a făcut ani la rând, autorităţile din Germania, acolo unde s-a născut, au trimis în România un certificat de naştere. Însă pe acesta, numele mamei este diferit de cel trecut în certificatul constator de la spital, respectiv Kowalcik. Motivul: mama încă era căsătorită, când a născut-o pe Aleksandra, cu un cetăţean polonez. Conform legilor în vigoare din România și Polonia, cetățeanul polonez e tatăl ei.

Tatăl natural al Aleksandrei a făcut testul ADN și, în baza acestui document, eliberat de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, a acționat în judecată statul român, pentru a i se recunoaște fetei cetățenia și a i se elibera actul de identitate, dar acțiunea a fost respinsă de instanța de judecată.

Tânără  simte că a ajuns la capătul puterilor. Ea locuiește de șapte ani în comuna Runcu, din județul Gorj, acolo unde are o relație cu un tânăr.

Aleksandra a declarat, pentru sursa citată, că visul ei cel mai mare e obținerea actului de identitate:

„Este tot ce am visat. Primul lucru pe care o să-l fac atunci când voi obține actul de identitate va fi acela de a-mi continua studiile. Am terminat doar 11 clase, nu am putut să susțin bacalaureatul, din cauză că nu aveam buletin. Apoi, o să mă angajez. Eu mai merg să fac curățenie la diferite case din Gorj sau din alte județe, dar nu lucrez cu forme legale. Am găsit de lucru, dar nu m-am putut angaja, pentru că nu am buletin”.

Doinel Popescu, șeful Evidenței Populației Gorj, spune că s-a implicat în acest caz, dar nu o poate ajuta pe Aleksandra, pentru că nu este cetățean român:

„Am făcut multe demersuri, dar punctul de vedere al MAI, întrucât s-a născut pe teritoriul unui alt stat, cu un părinte cetățean polonez și un alt părinte care nu este trecut pe certificatul de naștere, Aleksandra nu este cetățean român. Eu am de la MAI o adresă în acest sens, care, din nefericire, excede competențelor instituției noastre, care se ocupă doar de cetățenii români”, a spus acesta pentru igj.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.