Posibilă perdea forestieră de protecție, în zona Freidorf

122

În această perioadă, când întreaga atenție a publicului este direcționată doar asupra teribilului flagel ce a lovit țara noastră, mai sunt formațiuni politice ce au și alte preocupări. Partidul verzilor chiar încearcă să facă ceva legat de menirea lor de sprijinitori ai ecologiei și a traiului curat. Când celelalte formațiuni au ca principal scop doar lauda de sine și atacul adversarilor, unii vor să facă fapte a căror urme vor rămâne peste ani.

Președintele organizației Municipiului Timișoara, Gabriel Tomescu, vorbește despre o inițiativă lăudabilă: plantările la o viitoare pădure. La dezbatererea publică din data de 05 martie, organizată de Primăria Timișoara pe tema calității aerului, Partidul Verde a înaintat o propunere concretă privind realizarea unei perdele forestiere de protecție în zona Freidorf, pe o suprafață de aproximativ 50 ha. Prin documentația prezentată s-a arătat că Municipiul Timișoara este proprietar al terenurilor din CF-ul 438707 cu o suprafață de 411.853mp și din CF-ul 438708 cu o suprafață de 8.000 mp.

În urma dezbaterii publice din 2 aprilie a venit oficial răspunsul Direcției de Mediu din Primăria Timișoara ca fiind unul pozitiv. Mai mult, cei din această Direcție au anunțat că au și început demersurile pentru implementarea acestui frumos proiect. Este evidentă necesitatea unei păduri de protecție în jurul orașului care ar atenua vânturile aducătoare de praf, ar oxigena aerul, ar reprezenta un nou loc de agrement și de plimbare cu bicicletele. Timișoara merită chiar o centură verde, nu doar o perdea în Freidorf.

Există suspiciunea că transmisia în masă a virusului COVID-19 a fost facilitată și de poluare, întrucât zonele cele mai afectate de contaminare erau cunoscute ca zone cu intensă activitate industrială și poluare mult peste medie (Wuhan, nordul Italiei, zona Madrid,etc.). Particulele de praf ţin destul de mult timp noul coronavirus şi cresc riscul infectării directe a persoanelor. Cu cât aerul este mai poluat, cu atât creşte riscul ca pacienţii cu afecţiuni respiratorii să contracteze coronavirusul şi să îşi agraveze starea de sănătate.

„Ne dorim în Primăria Timișoara un partener pentru promovarea acestei initiațive cetățenești și un obstacol. Așteptăm cu interes ca domnul Primar Nicolae Robu să ne ajute cu implementarea acestui proiect, chiar din toamna acestui an. Peste 3.000 de Timișoreni au semnat pentru aceasta pădure. Sesiunea de depunere a proiectelor la APIA pe M.8.1 s-a prelungit până pe 15 iunie. Există șanse reale de a se obține finanțare pentru acest proiect”, spun inițiatorii ideii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.