Cu mai bine de doi ani în urmă, primăria din orașul Recaș a căutat și a găsit parteneri de peste hotare pentru a accesa fonduri europene. Este vorba despre autoritățile din localitatea Žagubica, ce aveau nevoi aproape identice.
Prin intermediul unui proiect transfrontalier IPA România – Serbia, au reușit să finalizeze achiziționarea mai multor echipamente și utilaje necesare formațiunii de pompieri voluntari pentru intervenția în situațiile de urgență. Autoutilitarele ce sunt acum în dotare sunt vechi de peste cincizeci de ani și au o capacitate redusă de intervenție.
Dar cele două mașini de pompieri ce intră de azi în dotare sunt din cele mai moderne cu echipamente ce se văd doar în filme. Pot permite intervenția de urgență la orice tip de incendii având accesorii și scule deosebit de eficiente.
Au mai venit cu acest prilej și două autoutilitare de utilizare foarte diversă, ce pot intra în lucru chiar de mâine la deszăpeziri, întreținere de drumuri, pot împrăștia sare sau alte soluții împotriva înghețului. Dar se mai pot atașa multe alte accesorii ce pot tăia și curăța vegetația de pe lângă drumuri.
Un alt echipament foarte util este un generator de energie electrică de foarte mare capacitate ce poate furniza curent cam pentru un sfert din oraș. Acesta este foarte util la defecțiuni de curent cum au fost cele din această iarnă când au fost localități ce au stat fără energie chiar și mai multe zile.
Pe lângă acestea au mai sporit zestrea de echipamente a primăriei, două motopompe (din care una de mare capacitate) utile pentru a pompa apa la incendii sau inundații. Sunt doar o parte din totalul de mașinării ce au venit în baza contractului cu forurile europene în valoare de peste un milion și patru sute de mii de euro. Nu pe ultimul loc, ar mai fi de menționat și cele 14 seturi de uniforme foarte rezistente și arătoase ce vor fi îmbrăcate la intervenții de membrii Serviciul de Voluntari pentru Situații de Urgență din localitate.
Primarul Teodor Pavel mai promite ca până la vară (cam prin iulie) să finalizeze o altă mare investiție ce va trece întregul iluminat al localității la sisteme moderne cu leduri performante ce consumă doar o mică parte din energia cheltuită acum, dar cu performanțe mult mai sporite.
Parlamentarul Cătălin Tiuch, ca președinte al GAL-ului „Dealurile Recașului” promite că mai are în lucru încă câteva proiecte ce vor finanța unele noi investiții de infrastructură pentru zona de competență.
Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, a îndemnat toți primarii din județ să se mobilizeze și să încerce astfel de parteneriate transfrontaliere ce nu fac decât să se însumeze la fondurile venite de la autoritățile noastre.
„În ultimii doi ani, CJT a investit peste 15 milioane de lei în dotarea ISU Timiș, înțelegând că siguranța cetățenilor trebuie să fie o prioritate pentru autorități. Eforturile locale, precum cel de la Recaș, completează demersurile noastre, reducând presiunea de pe colegii de la județ”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.